Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, i-a indemnat, luni, pe elevii medaliati la olimpiadele si concursurile internationale ca, dupa ce isi vor desavarsi pregatirea la scoli din strainatate, sa se intoarca de unde au plecat si sa se gandeasca la modalitatile in care ar putea ajuta Romania sa devina o tara asa cum si-o doresc, informeaza Agerpres.

Mircea Dumitru, rector Universitatea BucurestiFoto: Agerpres

El a povestit ca recent s-a intalnit cu studenti romani de la Universitatea din Oxford.

"Ceea ce mi-a atras atentia, ceea ce m-a impresionat in mod cu totul aparte la discutia pe care am avut-o cu acesti tineri romani de la Oxford a fost dorinta lor puternica, vie de a reveni acasa si de a contribui efectiv la refacerea si dezvoltarea tarii noastre. De aceea va indemn ca aceasta etapa importanta prin care treceti si rezultatele la care ati ajuns sa nu fie altceva decat o treapta catre formarea dvs, catre desavarsirea profesionala si personala si va indemn sa va intoarceti intotdeauna acolo unde ati fost formati, de unde ati plecat si sa va ganditi in viitor la tara voastra si cum anume putem sa o ajutam ca sa fie o tara asa cum v-o doriti dvs. si cum si-o doresc si parintii dvs.", a declarat ministrul in cadrul festivitatii de premiere desfasurate la Palatul Copiilor.

Mircea Dumitru a adaugat ca elevii care au obtinut rezultate la competitii internationale sunt unii dintre cei mai insemnati ambasadori ai culturii, ai stiintei, ai tarii in strainatate.

"Ne dorim ca scoala romaneasca sa poata sa performeze din ce in ce mai bine si sa ofere unui numar din ce in ce mai mare de eleve si de elevi posibilitatea de a ajunge la performanta dvs. Cu siguranta, drumul pe care l-ati parcurs pana aici nu a fost intotdeauna usor, a fost un drum de munca intensa, de pregatire, care a dus la aceste rezultate care vi se datoreaza, se datoreaza in primul rand talentului, perseverentei, muncii dvs de zi cu zi, se datoreaza deopotriva profesoarelor si profesorilor scolii care va pregatesc pe dvs.", a aratat ministrul.

Un numar de 202 elevi medaliati la olimpiadele si concursurile internationale au fost premiati de ministrul Educatiei. Acestia au castigat 227 distinctii (3 premii I absolute, 48 de medalii de aur/premii I, 82 de medalii de argint/premii II, 53 de medalii de bronz/premii III si 41 de mentiuni) la olimpiadele internationale sau regionale pe discipline (juniori si seniori). De asemenea, au fost premiati cei 215 profesori care i-au pregatit, precum si cele 100 de scoli din care provin laureatii.

Totodata, au fost premiati 112 elevi/sportivi care au obtinut premii si medalii la concursuri internationale sportive, respectiv cei 48 de profesori/antrenori care le-au asigurat pregatirea.

Fondul total de premiere alocat de Ministerul Educatiei a fost de 3.516.755 lei.