Sistemul sanitar din Romania nu este pregatit, in acest moment, sa sustina in deplina siguranta pentru pacient transplantul pulmonar, au afirmat sambata, intr-o conferinta de presa desfasurata la sediul Ministerului Sanatatii, reprezentanti ai Societatii Romane de Pneumologie si ai Grupului de lucru pentru Transplant Pulmonar al Societatii Romane de Pneumologie, potrivit Agerpres.

Prezenti la conferinta de presa, prof. univ dr. Bogdan Miron, conf. univ. dr. Cristian Oancea (Timisioara), prof. univ. dr. Ioan Cordos, medicii Cristian Cojocaru (Iasi) si Andrei Plesan (Cluj), precum si o serie de pacienti care au beneficiat de un transplant de plamani in Centrul universitar AKH Viena, au accentuat ca, desi actul operator (operatia in sine), poate fi sustenabil la noi in tara, monitorizarea post-transplant si managementul al complicatiilor postransplant nu sunt fiabile in acest moment in Romania.

Potrivit acestora, procedurile complexe care trebuie executate post-transplant pentru a diagnostica si trata aceste complicatii postransplant pulmonar, extrem de frecvente si complexe, nu pot fi efectuate corect si complet in acest moment in Romania pentru ca necesita o serie de aspecte.

Un prim aspect este necesitatea existentei unei echipe medicale extinse, multidisciplinare, cu o vasta experienta in domeniu: ATI, pneumologie, reabilitare, radiologie, bronhologie interventionala, cardiologie inclusiv interventionala, anatomie patologica, echipa care nu este disponibila in acest moment in tara noastra.

De asemenea, acestia sustin ca medicii specialisti din Romania (ATI, pneumologie, reabilitare, radiologie, bronhologie interventionala, cardiologie, anatomie patologica) cu pregatire standard nu pot asigura aceste ingrijiri post-transplant fara o pregatire ampla, de durata, in centre specializate.

Dotarile corespunzatoare pentru aceasta echipa multidisciplinara, laboratoarele si dotarile aferente nu exista in acest moment in Romania, sustin specialistii amintiti.