Cincisprezece state europene - inclusiv Romania - s-au alaturat unui proiect al Germaniei vizand incheierea unui nou acord cu Rusia privind controlul armamentului si apreciaza ca este necesar un dialog suplimentar in vederea prevenirii unei curse a inarmarii in Europa, in urma anexarii de catre Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea si sustinerii separatistilor pro-rusi in estul Ucrainei, scrie un ziar german citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Securitatea Europei este in pericol", declara ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier pentru Die Welt, intr-un interviu publicat in editia de vineri, citeaza News.ro.

"Oricat de dificile ar fi relatiile cu Rusia in prezent, avem nevoie de mai mult dialog, nu de mai putin", subliniaza seful diplomatiei germane.

Steinmeier, un social-democrat care a fost nominalizat sa devina presedintele Germaniei anul viitor, a indemnat la semnarea unui acord privind armamentul cu Moscova in august, cu scopul de a evita o escaladare a tensiunilor in Europa.

Alte 15 tari - toate membre ale Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) - s-au alaturat de atunci initiativei lui Steinmeier, si anume Franta, Italia, Austria, Belgia, Elvetia, Cehia, Spania, Finlanda, Olanda, Norvegia, Romania, Suedia, Slovacia, Bulgaria si Portugalia.

Grupul urmeaza sa emita o declaratie comuna vineri si se va intalni in marja reuniunii OSCE la nivel ministerial prevazuta pe 8 si 9 decembrie la Hamburg, gazduita de Germania, care detine in prezent presedintia Organizatiei.

Steinmeier a condamnat anexarea Crimeei de catre Rusia si sustinerea pe care rusii o acorda separatistilor pro-rusi din estul Ucrainei, apreciind ca asemenea actiuni submineaza relatiile delicate de incredere construite timp de decenii si ameninta sa lanseze o noua cursa a inarmarii.

El indeamna si alte tari sa se alature acestei initiative in domeniul controlului armamentului.

"Avem responsabilitatea de a nu lasa nicio piatra neintoarsa in efortul nostru de a consolida securitatea si pacea", a declarat el pentru ziar.

Oficialii americani sunt sceptici in privinta acestei initiative si citeaza esecul Rusiei de a se conforma acordurilor si tratatelor in vigoare.

Steinmeier a fost criticat, de asemenea, de oficiali americani si de NATO in iunie, dupa ce a avertizat ca manevrele militare occidentale din Europa de Est pot fi interpretate drept "un zanganit de arme si un strigat puternic de razboi", care pot agrava tensiunile cu Rusia.

Partidul sau Social-Democrat (SPD) are, in general, o pozitie mai concilianta fata de Rusia decat blocul conservator al cancelarului Angela Merkel.

Ambele partide sunt ingrijorate de declaratiile pe care presedintele-ales american Donald Trump le-a facut in timpul campaniei prezidentiale despre relatiile cu presedintele rus Vladimir Putin si in care a sugerat ca ar putea reduce protectia aliatilor NATO.