Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca persoanele care au obtinut titlul de doctor dupa 1 ianuarie 2010, adica dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, sa primeasca sume compensatorii, aproband, astfel, Recursul in interesul legii formulat de Avocatul Poporului, informeaza News.ro.

"Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis Recursul in interesul legii formulat de catre Avocatul Poporului privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor: art. 30 alin. (6) si art. 48 alin. (1) pct. 7 din Legea cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, art. 4 alin. (1), art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/2010 privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, precum si alte masuri in domeniul bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare precum si art. 1 alin. (5) din Legea nr. 285/2010 privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice, art. 8 din Anexa nr. 5 a Legii nr. 63/2011", transmite Avocatul Poporului.

Decizia ICCJ va deveni obligatorie pentru toate instantele de judecata dupa publicarea in Monitorul Oficial a deciziei instantei supreme.

In Recursul in interesul legii initiat in 22 iulie 2016, Avocatul Poporului a considerat ca "persoanele care au obtinut titlul stiintific de doctor dupa 1 ianuarie 2010 sunt in aceeasi situatie juridica cu cei care l-au obtinut anterior anului 2010, criteriul temporal nejustificand lipsirea celor din a doua categorie de acordarea sporului de doctorat". Reprezentantii institutiei Avocatului Poporului au sustinut in fata instantei ca ar trebui inlaturate formele de discriminare dintre salariatii care au titlul stiintific de doctor, aflati in aceleasi conditii de munca, indiferent de momentul obtinerii lui.