Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca prevederea adoptata de Parlament care extinde interdictia de concediere a persoanelor alese in functii de conducere in sindicate este neconstitutionala, consacrand o protectie care depaseste durata mandatului acestora.

Plenul Curtii Constitutionale a dezbatut miercuri, in cadrul controlului anterior promulgarii, sesizarea de neconstitutionalitate formulata de catre Guvernul cu privire la Articolul unic pct.1 din Legea pentru modificarea si completarea Legii dialogului social nr. 62/2011, informeaza News.ro.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata si a constatat ca dispozitiile Articolului unic pct.1 din Legea pentru modificarea si completarea Legii dialogului social nr.62/2011 sunt neconstitutionale, incalcand prevederile art.16, art.41, art.44 si art.147 alin.(4) din Constitutie.

"Curtea a retinut ca reglementarea criticata consacra o protectie impotriva concedierii a persoanelor alese in organele de conducere ale sindicatelor pentru alte motive decat activitatea efectiv desfasurata in aceasta calitate, respectiv, cat priveste aceste din urma motive, pentru o durata ce depaseste durata mandatului. Or, protectia persoanelor alese in functii de conducere ale sindicatelor trebuie sa functioneze exclusiv in raport cu activitatea sindicala efectiv desfasurata, astfel cum Curtea Constitutionala a statuat prin Decizia nr.814 din 24 noiembrie 2015, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, nr. 950 din 22 decembrie 2015, ale carei considerente sunt aplicabile, mutatis mutandis, in prezenta cauza", precizeaza CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si prim-ministrului.

In 18 octombrie, Camera Deputatilor a admis, in parte, cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis asupra legii care extinde interdictia de concediere a persoanelor alese in functii de conducere in sindicate, precizand ca ea nu se aplica in cazul primirii de catre angajati a unor calificative necorespunzatoare.

In forma adoptata de Camera, legea prevede ca "este interzisa, sub sanctiunea nulitatii absolute a deciziei de concediere, concedierea persoanelor alese in organele de conducere ale sindicatelor pe toata durata mandatului, precum si pe o perioada de 2 ani de la incetarea acestuia, pentru motive care nu tin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesionala sau pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariatii din unitate".

Seful statului a trimis, in iunie, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea si completarea Legii dialogului social nr. 62/2011, care extinde interdictia de concediere a persoanelor alese in functiile de conducere ale sindicatelor prevazuta de legislatia muncii, pe de o parte, iar pe de alta modifica prevederile referitoare la negocierea contractelor colective de munca in unitatile in care nu exista sindicate reprezentative.

Iohannis cerea ca liderii de sindicate sa poata fi concediati in caz de slabe performante ca angajati ai unitatilor respective. Senatul a respins cererea de reexaminare, insa Camera Deputatilor a hotarat ca interdictia nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii, ori in situatia in care, doi ani consecutivi, salariatul a primit la evaluarea profesionala anuala calificativul necorespunzator.