Guvernul nu a alocat bani la cea de-a doua rectificare bugetara din acest an Ministerului Culturii pentru achizitionarea operei de arta "Cumintenia Pamantului", din cauza ca nu exista "temei legal", a declarat, miercuri, ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, potrivit Agerpres. La randul sau, purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, a spus ca Ordonanta de Urgenta aprobata pe 12 octombrie prin care statul aloca toate sumele necesare achizitiei "Nu a mai ajuns la Monitorul Oficial pentru ca intre timp au fost sesizate probleme de constitutionalitate de catre Consiliul Legislativ".

Astfel, Guvernul s-a hotarat sa trimita amendamente la un proiect de lege care se afla in Parlament. "Au fost decizii ale Curtii Constitutionale care s-au referit exact la aceasta problema - in momentul in care exista in faza avansata de adoptare un proiect legislativ, nu mai poti veni cu o noua ordonanta de urgenta". Iolu nu a putut sa precizeze daca aceste probleme de constitutionalitate erau cunoscute pe 12 octombrie cand a fost aprobata Ordonanta de Urgenta care nu a mai ajuns in Monitorul Oficial.

De asemenea, intrebat daca Executivul a renuntat la achizitia "Cuminteniei Pamantului", avand in vedere ca noul termen convenit cu proprietarii operei de arta este 20 decembrie, iar in prezent Parlamentul se afla in campanie electorala, Liviu Iolu a spus: "S-a gasit aceasta formula, amanarea acestui termen, dar (...) Parlamentul se mai intalneste, nu cred ca nu se mai intalneste in aceasta sesiune".

Guvernul a anuntat pe 12 octombrie 2016, prin doua comunicate de presa si prin vocea purtatorului de cuvant, Liviu Iolu, ca a aprobat Ordonanta de Urgenta prin care erau asigurate toate sumele necesare achizitiei "Cuminteniei Pamantului". Actul normativ era necesar in conditiile in care colecta publica pentru atragerea a 6 milioane de euro esuase. Insa, Ordonanta de Urgenta nu exista, nu a a fost publicata in Monitorul Oficial, ceea ce inseamna ca prevederile sale nu sunt in vigoare. In urma cu cateva zile, Guvernul a spus ca in sedinta de Guvern de pe 12 noiembrie au fost adoptate niste amendamente care vor fi transmise Parlamentului, prin care donatorii isi pot cere banii inapoi.

Ordonanta de Urgenta aprobata pe 12 octombrie urma sa modifice OUG 10/2016 privind unele masuri pentru achizitia operei de arta, astfel incat sa fie acoperite de la bugetul de stat si sumele care care nu au fost atrase prin colecta publica. OUG 10/2016 prevede ca "In situatia in care, din orice motiv, pana la data de 31 octombrie 2016, statul roman nu dobandeste dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra bunului cultural mobil prevazut la art. 1, sumele colectate in conditiile prezentei ordonante de urgenta se restituie donatorilor". In conditiile in care OUG din 12 octombrie nu a fost publicata in Monitorul Oficial, OUG 10/2016 este in vigoare fara modificari, iar potrivit prevederilor, Guvernul trebuie sa stabileasca prin HG, pana pe 31 decembrie, cum se restituie banii celor care au donat.

Citeste Achizitia "Cuminteniei Pamantului" devine incerta. Ordonanta de Urgenta care stabilea ca statul va acoperi sumele care nu s-au strans prin colecta publica este de negasit in Monitorul Oficial