Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a inceput urmarirea penala in rem, pentru fapta de trafic de minori, in sensul exploatarii prin munca fortata, in cazul copiilor folositi la ambalarea jucariilor din ouale Kinder, anunta News.ro. Cei doi copii care apar in materialul difuzat de cotidianul britanic The Sun vor fi audiati in prezenta unor psihologi si a unor reprezentanti ai DGASPC Satu Mare.

Oficiali ai DIICOT au anuntat, miercuri, ca a fost inceputa urmarirea penala in rem in aceasta cauza, sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de minori, dosarul fiind in lucru la Biroul Teritorial Satu Mare.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca in aceasta cauza procurorii verifica daca parintii copiilor care apar in materialul cotidianului The Sun i-au traficat pe acestia, in sensul exploatarii prin munca fortata.

Potrivit surselor citate, cei doi copii vor fi audiati in prezenta unor psihologi si a unor reprezentanti ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Satu Mare.

Timea Jurj, femeia din Satu Mare care si-ar folosi copiii pentru a ambala jucarii din oua Kinder, a declarat, dupa ce cotidianul britanic The Sun a publicat un articol pe aceasta tema, ca totul este o inscenare si ca i s-ar fi promis ca sotul sau va primi un loc de munca in Marea Britanie.

"Eu n-am inteles tot in engleza. A spus ca totul este OK. Au spus ca vor sa promoveze ouale. Am doi copii care umbla la scoala, la gradinita, nu lucreaza nicidecum 13 ore si a fost bagata si nepoata mea. A spus "Haide, fa si tu poza". S-a uitat si n-a inteles ce zice pe engleza", a declarat Timea Jurj, marti, pentru Digi 24.

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Satu Mare si Inspectoratul Teritorial de Munca fac anchete in cazul familiei care si-ar folosi copiii pentru a asambla jucarii din oua Kinder si a celor doua firme care i-ar plati pe parintii acestora, in urma articolului publicat in cotidianul britanic The Sun.

Directorul general al DGASPC Satu Mare, Mariana Dragos, a declarat ca institutia s-a autosesizat marti, in urma articolului publicat in cotidianul The Sun, pentru a vedea daca faptele prezentate sunt reale, daca acei copiii au fost supusi la diverse forme de abuz si le-au fost periclitate dreptul la viata si la educatie.

Si Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Satu Mare a inceput controale la firmele Romexera si Prolegic, ale caror nume apar in materialul cotidianului The Sun.

Ioan Flore, de la ITM Satu Mare, a declarat ca echipe de control fac verificari la cele doua firme. El a precizat ca ITM a facut controale la cele doua firme in 2014 si, respectiv, 2015, iar atunci acestea nu aveau contracte de munca la domiciliu si nici nu au fost semnalate situatii de minori prezenti la munca.

Flore a precizat ca, din informatiile prezentate in articolul The Sun, rezulta ca parintii acelor copii ar fi salariati ai celor doua firme, insa, in urma verificarilor, numele prezentate nu figureaza in registrul de evidenta a salariatilor. In aceste conditii, pana la finalizarea controlului, veridicitatea si autenticitatea informatiilor prezentate in acel articol vor fi luate cu rezerva.

Acesta a aratat ca, daca informatiile prezentate in cotidianul The Sun sunt reale, cele doua firme risca sa fie amendate daca nu aveau incheiate contracte de munca la domiciliu cu acele persoane. De asemenea, in cazul in care s-ar confirma o situatie de exploatare a copilului, vor fi sesizate organele de cercetare penala.

Reprezentantii Romexa SA, una dintre firmele al caror nume apare in materialul cotidianului The Sun, sustin ca aceasta activitate se realizeaza "doar prin terte persoane juridice care lucreaza in sectii organizate" si ca nu are "vreun indiciu cu privire la desfasurarea de activitati ilicite de catre firmele prestatoare".

Jurnalistii The Sun sustin ca familiile sarace de romani muncesc pana la 13 ore pe zi in propriile locuinte pentru a asambla jucariile mici de plastic, care se gasesc in interiorul oualor Kinder. De asemenea, copii romani cu varste de doar sase ani participa la aceasta munca extenuanta in schimbul unei plati modice, echivalenta cu doar 22 de penny pe ora. Pentru fiecare 1.000 de oua asamblate, o familie primeste in jur de 20 de lei romanesti, echivalentul a doar 3,77 de lire sterline. Produsele sunt ulterior transportate la fabrica Ferrero din localitatea Carei. Intermediarii vand ouale asamblate in schimbul a 80 de penny pe bucata.

"Daca directorii de la Ferrero ar sti se ce intampla in Romania probabil ca ar avea un atac de cord. Compania nu primeste ce a platit, iar intermediarii castiga o avere pentru munca unor oameni, care sunt tratati ca sclavi", a declarat o sursa anonima din interiorul companiei Ferrero, citata in articolul The Sun.

Familia Jurj este implicata in proces. La asamblarea oualor Kinder participa Timea (30 de ani) alaturi de sotul ei Christian (41 de ani), precum si de copiii Patrick (11 ani) si Hannah (6 ani), sustin jurnalistii de la The Sun.

"Este munca de sclavi, dar ce am putea sa facem altceva, nu avem nicio oportunitate. Atunci cand vezi modul in care traim aici trebuie sa intelegeti de ce este visul nostru sa mergem in Marea Britanie", a declarat Christian Jurj pentru The Sun.

Potrivit The Sun, familia ar primi ouale si jucariile de plastic de la firma Prolegic, care este subcontractata de catre Romexa SA.