In zona Capitalei si in judetul Ilfov este gasita, anual, in medie, peste o tona de munitie neexplodata, in majoritatea situatiilor fiind vorba de grenade, obuze si chiar bombe de aviatie, cele mai multe descoperite in urma sapaturilor pentru ridicarea de locuinte ori cladiri de birouri, scrie Mediafax.

Interventia in astfel de situatii este facuta de pompierii de la Detasamentul Pirotehnic de la Unitatea Speciala de Interventii din Ciolpani, anual acestia fiind chemati, in medie, la 70 de misiuni, cele mai multe in zona Bucuresti-Ilfov.

Pompierii de aici sustin ca ridica, anual, peste o tona de munitie de razboi din Bucuresti si judetul Ilfov, misiunile lor fiind in special la santiere unde se fac sapaturi pentru ridicarea de cartiere ori cladiri de birouri.

"Detasamentul Pirotehnic participa in medie la aproximativ 70 de misiuni pe an. Municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, fiind zone puternic dezvoltate din punct de vedere economic, in care se construieste foarte mult, numarul de elemente de munitii care se descopera si sunt ridicate de echipele pirotehnice poate ajunge si la o tona anual pe timpul lucrarilor de santier. Predominante sunt munitiile de artilerie, dar se descopera si munitii de infanterie si chiar de aviatie. O alta cauza care sta la baza numarului mare de munitii descoperite in aceasta zona este bombardarea intensa si luptele care au avut loc in timpul celor doua razboaie mondiale", se noteaza intr-un raspuns pentru agentia de presa Mediafax.

In cazul unui astfel de apel, dupa localizarea elementului de munitie, se face identificarea tipului si provenientei acestuia. Daca nu exista pericol de explozie in timpul manipularii, munitia este ridicata, transportata si depozitata pentru distrugere in poligoane sau pe terenuri special amenajate. In alte cazuri, se poate trece direct la distrugere.

￯In unele situatii cand munitia este foarte periculoasa sau intr-o stare avansata de degradare si poate pune in pericol viata pirotehnistilor sau a populatiei civile, comandantul echipei pirotehnice poate lua decizia de a o distruge la locul descoperirii prin luarea unor masuri suplimentare de limitare a efectelor exploziei.￯, mai sustin pompierii de la Unitatea Speciala din Ciolpani.

Terenuri amenajate pentru distrugerea unor astfel de munitii sunt in judetele Prahova si Buzau.

Printre decoperirile recente in acest caz se numara si un subdepozit de artilerie, din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, descoperit in curtea unei fabrici din zona de sud a Capitalei.

"O misiune deosebita in urma careia a rezultat o cantitate foarte mare de munitie s-a desfasurat la un operator economic din sudul Capitalei, unde in urma unor lucrari de sapatura a fost descoperita o cantitate foarte mare (sute de elemente) de munitii de artilerie ramase neexplodate dintr-un subdepozit din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Dupa analiza situatiei s-a luat decizia de intrerupere temporara a lucrarilor in zona respectiva si in colaborare cu alte forte de ordine publica (politie/jandarmi) s-a executat transportul in conditii de siguranta la depozitul unitatii in vederea distrugerii ulterioare", mai sustin lucratorii de la Detasamentul Pirotehnic.

Pompierii dau si exemplul unei bombe de aviatie de 100 de kilograme, cu trotilul activ, gasita la inceputul lunii noiembrie in judetul Galati.

"Gradul ridicat de dificultate a fost reprezentat de faptul ca munitia a fost descoperita incastrata intr-un element de constructie dintr-o zona populata. Dupa cercetarea si identificarea la fata locului s-a constatat ca bomba era echipata cu focoase electrice (care prezinta un risc de initiere mai scazut la manipulare si transport) si s-a luat decizia de degajare, ridicare si transport in vederea distrugerii, in detrimentul distrugerii pe loc, care ar fi reprezentat un risc mai ridicat si pagube materiale", declara pompierii.