Fostul premier Alain Juppe, care s-a clasat pe locul doi in alegerile primare ale dreptei din Franta pentru desemnarea candidatului la prezidentialele preconizate pentru primavara viitoare, i-a reprosat favoritului scrutinului, Francois Fillon, cu care se va confrunta intr-un al doilea tur, o "complezenta excesiva" fata de presedintele rus Vladimir Putin, intr-un interviu aparut miercuri in presa franceza, potrivitAgerpres.

Francois Fillon si Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Primarul din Bordeaux a fost invitat de ziarul regional Ouest-France sa-si expuna principalele dezacorduri cu fostul premier de centru-dreapta Francois Fillon in materie de politica externa.

"Trebuie sa vorbim cu Rusia. Dar dialogul trebuie sa fie deschis. Am trei adevaruri sa-i spun: anexarea Crimeii este contrara dreptului international. Exista un acord de la Minsk pentru ca Ucraina sa depaseasca dificultatile actuale si astept ca Putin sa le ceara prietenilor sai sa-l aplice cu fidelitate", a spus Juppe.

"In Siria", a continuat el, "sunt pe deplin de acord ca prioritatea prioritatilor este eradicarea Statului Islamic, dar astept din partea Rusiei o solutie pentru iesirea din criza. Aceasta solutie nu este o alianta ruso-iraniana care pare sa fie luata in considerare de Francois Fillon. Iranul joaca un rol destabilizator important in Yemen, Irak, Siria, Liban. Hezbollah este un Hezbollah iranian, care ameninta dintotdeauna Israelul. Acesta trebuie sa fie mult mai ferm si mai clar cu Rusia", a adaugat el.

Potrivit publicatiei franceze Le Point, Fillon si Putin sunt prieteni, se tutuiesc si se apreciaza reciproc.

Dintre toti politicienii francez, Fillon mentine cea mai stransa legatura cu presedintele rus. “Au un respect real unul fata de celalalt”, spune Jean de Boishue, apropiat al lui Fillon si autor al unei carti despre fostul premier francez.

Fillon a fost printre putinii care au deplans faptul ca Francois Hollande a refuzat

luna trecuta solicitarea sefului de la Kremlin de a inaugura o biserica ortodoxa din Paris: “Bineinteles ca trebuie sa-l primim, de ce trebuie sa intram intr-un conflict cu Rusia”.