Comisarii Garzii de Mediu a facut o noua verificare la depozitul de gunoi de la Chiajna, administrat de compania Iridex, si au constatat ca nu se indeplinesc conditiile pentru a suspenda activitatea acesteia, dar au cerut inchiderea mai multor celule de depozitare a deseurilor, scrie Mediafax.

Inspectorii Garzii Nationale de mediu au efectuat in perioada 12 octombrie - 15 noiembrie un nou control la Centrul de Management Integrat al Deseurilor din apropiere de localitatea Chiajna, judetul Ilfov, pentru a vedea daca administratorul depozitului de deseuri, S.C. Iridex Group Import Export S.R.L., a rezolvat problemele privind mirosul urat reclamat de cei care locuiesc in zona.

,,Toate cele 21 de masuri ce au fost dispuse de Garda Nationala de Mediu au fost realizate. Cu ocazia controlului s-a constatat ca, odata cu finalizarea lucrarilor de refacere a acoperirii provizorii, in cazul compartimentelor C1, C2, C3, C4 si C5 s-a realizat o extractie mai eficienta a gazului de depozit. Asadar, avand in vedere conformarea operatorului, nu sunt indeplinite conditiile pentru a se dispune suspendarea autorizatiei de mediu si incetarea activitatii. Din cauza precipitatiilor abundente s-a constatat, insa, o migrare a gazului, ceea ce poate avea ca efect eliberarea in atmosfera a emisiilor fugitive. Astfel, pentru a preveni afectarea sanatatii populatiei, s-a impus administratorului depozitului de deseuri inchiderea celor cinci celule", se precizeaza in comunicatul transmis MEDIAFAX de Garda de Mediu.

Totodata, la ultima sedinta a Comisiei de Analiza Tehnica, intrunita la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului, s-a decis ca instalatia de ardere la temperatura inalta sa fie permanent monitorizata, pentru a asigura un control strict asupra emisiilor.

Reprezentantii companiei Iridex au precizat pentru Mediafax ca vor duce la indeplinire si aceste dispozitii de etanseizare a celor cinci celule de depozitare a deseurilor, chiar daca sunt de parere ca nu era necesara aceasta masura.

In luna iulie a acestui an, comisarul General al Garzii Nationale de Mediu, Bogdan Trif, a declarat ca mirosul neplacut resimtit de cetatenii din nord-vestul Capitalei, care au depus deja 1.000 de plangeri, este cauzat de hidrogenul sulfurat, care depaseste limitele normale, poluarea provenind, cel mai probabil, de la groapa de gunoi Chiajna.

Ulterior, autoritatile au impus administratorului depozitului de deseuri implementarea a 21 de masuri menite sa limiteze emisiile de hidrogen sulfurat, printre acestea numarandu-se acoperirea cu un strat de 50 de centri de pamant a gunoaielor si o captare mai eficienta a gazelor din interiorul celulelor unde sunt depozitate aceste deseuri.