Cancelaria Prim-Ministrului lanseaza o serie de dezbateri publice pe temele si politicile prioritare ale Romaniei in pregatirea preluarii Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, in 2019, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Potrivit acestuia, vor fi 34 de dezbateri publice, in perioada noiembrie 2016- iulie 2017.

"Concluziile dezbaterilor vor contribui substantial la definirea prioritatilor pe care Romania le va propune pentru mandatul sau de Presedinte al Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019. Propunerile vor fi ulterior discutate cu Finlanda si Croatia, in vederea definirii prioritatilor programului comun al acestui trio", se precizeaza in comunicat.

Potrivit acestuia, primul eveniment va avea loc miercuri, 23 noiembrie 2016 si este dedicat sectorului digital. Seria de de dezbateri se va incheia in iulie 2017. Pe langa dezbaterile tematice, sunt incluse si o serie de evenimente specifice de informare, dedicate explicarii oportunitatilor si provocarilor pe care Presedintia Consiliului UE le implica pentru diferite grupuri tinta: invatamantul pre-universitar si universitar, mediul de afaceri, patronate, sindicate, societatea civila.

Institutiile guvernamentale si organizatiile societatii civile, mediul academic, mediul de afaceri, precum si oricare alte entitati interesate sunt invitate sa organizeze si dezbateri publice suplimentare in domeniile in care activeaza, pentru a contribui la discutarea si identificarea prioritatilor nationale pe care Romania le poate promova la nivel european, se mai arata in comunicat.

Cele 34 de dezbateri:

1. noiembrie 2016: Reducerea decalajului digital, conditie esentiala pentru atingerea obiectivelor pietei unice digitale (Institutul European din Romania)

2. noiembrie 2016: Vecinatatea Estica a UE /Parteneriatul Estic- perspective si interese (Institutul Diplomatic Roman)

3. decembrie 2016: "Europa copiilor" ¬ Romania la Presedintia Consiliului UE (Centrul Infoeuropa)

4. decembrie 2016: Economia in dezbatere: Competitivitatea economiei europene si rolul IMM-urilor in stimularea cresterii economice si a ocuparii fortei de munca la nivelul UE (Institutul European din Romania)

5. ianuarie 2017: Strategia UE pentru Regiunea Dunarii: provocari si modalitati de impulsionare a cooperarii in regiune (Institutul European din Romania)

6. ianuarie 2017: Extinderea UE si Balcanii de Vest- mize si oportunitati (Institutul Diplomatic Roman)

7. ianuarie 2017: Conferinta aniversara 10 ani de la aderarea RO la UE (RO#10@UE) ¬ Perspectiva Presedintiei romane a Consiliului UE (Institutul European din Romania)

8. februarie 2017: "Europa copiilor" ¬ Romania la Presedintia Consiliului UE (Centrul Infoeuropa)

9. februarie 2017: Presedintia Consiliului UE- oportunitati si provocari. Dialog cu sindicatele. (Centrul Infoeuropa)

10. februarie 2017: Securitatea energetica a UE. Rolul cooperarii regionale in Europa Centrala si de Est si in zona Marii Negre.(Institutul European din Romania)

11. februarie 2017: Cultura si sportul- vectori de integrare (Institutul European din Romania)

12. februarie 2017: Presedintia Consiliului UE- oportunitati si provocari. Dialog cu mediul de afaceri si patronatele.(Centrul Infoeuropa)

13. februarie 2017: Acordul de la Paris: punct de reper in lupta impotriva efectelor schimbarilor climatice la nivel european si global (Institutul European din Romania)

14. februarie 2017: Asia Centrala - evolutii privind implementarea Strategiei UE (Institutul Diplomatic Roman)

15. martie 2017: "Europa copiilor"- Romania la Presedintia Consiliului UE (Centrul Infoeuropa)

16. martie 2017: Obiectivul de convergenta economica si sociala pentru viitorul proiectului european (Institutul European din Romania)

17. martie 2017: Presedintia Consiliului UE- oportunitati si provocari. Dialog cu mediul universitar.(Centrul Infoeuropa)

18. martie 2017: Cadrul financiar multianual post-2020 ¬ un raspuns pentru viitorul UE (Institutul European din Romania)

19. martie 2017: Regiunea Marii Negre- perspective si prioritati in Strategia Globala de Politica Externa si Securitate (Institutul Diplomatic Roman)

20. aprilie 2017: Retele de transport inovative pentru cresterea mobilitatii la nivelul pietei interne (Institutul European din Romania)

21. aprilie 2017: Provocari privind libera circulatie pe piata muncii in UE (Institutul European din Romania)

22. aprilie 2017: Consolidarea relatiei transatlantice- asteptari si perspective (Institutul Diplomatic Roman)

23. mai 2017: "Europa copiilor"- Romania la Presedintia Consiliului UE (Centrul Infoeuropa)

24. mai 2017: Prioritati de diplomatie publica si comunicare strategica (Institutul Diplomatic Roman)

25. mai 2017: Presedintia Consiliului UE- oportunitati si provocari. Dialog cu societatea civila. (Centrul Infoeuropa)

26. mai 2017: Valorificarea potentialului de cercetare si inovare la nivel european (Institutul European din Romania)

27. mai 2017: Relatiile UE - Republica Moldova: evolutii si perspective (Institutul Diplomatic Roman)

28. mai 2017: Protectia consumatorului - element esential in realizarea unei piete interne mai aprofundata si mai echitabila (Institutul European din Romania)

29. iunie 2017: "Europa copiilor"- Romania la Presedintia Consiliului UE (Centrul Infoeuropa)

30. iunie 2017: Politica de cooperare internationala pentru dezvoltare si asistenta umanitara- prioritati si evolutii (Institutul Diplomatic Roman)

31. iunie 2017: Reducerea inegalitatilor in materie de sanatate in Uniunea Europeana (Institutul European din Romania)

32. iunie 2017: Migratia - provocare majora pentru UE (Institutul European din Romania)

33. iulie 2017: Dezvoltarea sustenabila si reforma in domeniul PAC (Institutul European din Romania)

34. iulie 2017: Politica comerciala a UE: provocari si prioritati (Institutul European din Romania)