O brigada de aviatie si una de blindate vor fi amplasate in Europa in aceasta iarna, in cadrul eforturilor NATO de a asigura flancul estic in fata atitudinii agresive a Rusiei, scrie site-ul american specializat in chestiuni de aparare Stars and Stripes.

Tancuri M1A1 AbramsFoto: Agerpres

Ministerul roman al Apararii a precizat ca partea americana a confirmat, prin Biroul de cooperare al SUA la Bucuresti (ODC), faptul ca "Brigada a 10-a Aviatie va fi dislocata in Germania si va desfasura exercitii in regiunea Marii Negre si in sprijinul operatiunii 'Atlantic Resolve'. De asemenea, elemente ale Brigazii a 10-a vor fi dislocate si pe teritoriul Romaniei".

"Detalii privitoare la numarul, tipul de aparate de zbor si perioada pe timpul careia vor fi operate in Romania nu va pot fi puse la dispozitie, avand in vedere ca ele fac parte din categoria informatiilor clasificate la acest moment", a precizat Ministerul Apararii, la solicitarea HotNews.ro.

Brigada a 3-a de blindate din cadrul celei de-a patra Divizii, amplasata in Fort Carson, in Colorado, va trimite 4.000 de soldati in Europa, a anuntat joi armata americana, intr-un comunicat, potrivit stripes.com. Un purtator de cuvant al armatei a confirmat ca unitatea va pleca in ianuarie.

Brigada a 10-a de aviatie din Fort Drum, New York, va trimite 1.750 de soldati, potrivit unui alt comunicat al armatei americane. Acestia vor ajunge in Germania in martie.

Pentagonul si-a sporit semnificativ prezenta de militari si echipament in Europa, pentru a contracara agresiunea ruseasca, pentru anul fiscal in curs fiind alocat un buget anual de 3,4 miliarde de dolari, triplu fata de precedentul exercitiu fiscal.

Brigada a 3-a de blindate va fi prima brigada in rotatie continua amplasata in Europa. Brigada va ajunge in Polonia si va asigura misiuni in mai multe tari din Europa.

Un batalion de tancuri M1 Abrams va acoperi regiunea baltica a Estoniei si Letoniei, in timp ce un altul va opera in Germania.

Un batalion de infanterie mecanizata cu transportoare de trupe M2 Bradley si tancuri M1 Abrams va reprezenta contributia americana pentru o prezenta avansata in Romania si Bulgaria.

Cartierul general al brigazii va fi in Polonia.

Brigada a 10-a Aviatie va fi prezenta in Europa cu circa 60 de aeronave, inclusiv CH-47 Chinooks, UH-60 Blackhawks si elicoptere medicale, a declarat un purtator de cuvant.

Brigada va avea cartierul general in Germania iar unitati ale brigazii vor fi amplasate in Letonia, Romania si Polonia.