Peste 6.000 de absolventi ai Facultatilor de Medicina, Medicina Dentara si Farmacie sustin, duminica, concursul de intrare in rezidentiat, informeaza Agerpres citand un comunicat de presa postat pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Examen de rezidentiatFoto: Agerpres

Potrivit sursei citate, din cei 6.091 de tineri absolventi care s-au inscris la concurs, 4.533 au optat pentru domeniul medicina, 1.062 pentru domeniul medicina dentara si 496 pentru farmacie.

Concursul din acest an are cateva noutati. Pentru sesiunea 2016, Ministerul Sanatatii a majorat numarul de locuri/posturi. De asemenea, sunt introduse specialitati noi - cardiologie pediatrica, gastro-enterologie pediatrica, nefrologie pediatrica, oncologie si hematologie pediatrica, pneumologie pediatrica, microbiologie clinica si pedodontie, iar o serie de specialitati a caror durata a fost redusa in anul 2010 au fost aduse acum la standarde europene.

Concursul se desfasoara in centrele universitare Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara. Are o durata de 4 ore si consta intr-un test-grila cu 200 de intrebari pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare in care se organizeaza concursul. Intrebarile sunt diferite, in functie de domeniu.

Alegerea unui loc sau post este conditionata de obtinerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel national pentru cele 200 de intrebari pentru fiecare domeniu.

In acelasi comunicat se mai precizeaza ca ocuparea locurilor/posturilor in specialitate se face in ordinea punctajului de promovare obtinut, in limita locurilor/posturilor publicate la concurs, alcatuindu-se o singura clasificare nationala pentru fiecare domeniu.

Alegerea locurilor/posturilor in specialitate se face la o data stabilita ulterior,de comun acord intre Ministerul Sanatatii si universitatile de medicina si farmacie, prin teleconferinta, pe baza punctajului si a clasificarilor.

Locurile si posturile ramase neocupate in urma finalizarii alegerilor vor putea fi ocupate numai printr-un alt concurs de rezidentiat.