Metrorex intentioneaza sa organizeze o licitatie pentru achizitia a 26 de trenuri noi, dintre care 13 sa circule pe zona Eroilor-Drumul Taberei, tronson care ar putea fi pus in functiune la finele anului viitor, insa pana la finalizarea achizitiei vor circula zece trenuri vechi pe aceasta ruta, a declarat sambata directorul general al Metrorex, Marin Aldea, citat de News.ro.

Statie din metroul bucuresteanFoto: Hotnews

Celelalte 13 trenuri noi vor circula pe viitorul tronson Eroilor-Iancului.

Valoarea estimativa este de circa 150 de milioane de euro, spunea Aldea luna trecuta. Licitatia anterioara privind achizitia trenurilor a intrat in vizorul DNA.

"Noi am luat in calcul sa echipam trenuri Bombardier, trenuri pe care le avem in functiune pe Magistrala 1 si 3, cu echipamente speciale care sa fie compatibile cu sistemul de automatizare a traficului si sa putem functiona la inceput cu un numar trenuri vechi, pana rezolvam problema legata de achizitia de trenuri (...) La inceput da, doar cu zece trenuri", a afirmat Aldea sambata la Ziua Portilor Deschise organizata de Metrorex.

Garniturile Bombardier au fost cumparate in perioada 1999 - 2008.

El a punctat ca va incerca sa demareze anul viitor licitatia pentru achizitia noilor trenuri de metrou pentru Magistrala 5.

"Am solicitat la Agentia Nationala de Achizitii Publice, am facut un demers si am solicitat un punct de vedere cu privire la anularea licitatiei pentru trenuri, in sensul de a realiza o noua licitatie, motivat de faptul ca strategia de achizitie a trenurilor s-a modificat. Avand in vedere ca magistrala 5 fata de 2013-2014, cand am initiat acea achizitie de 43 pana la 51 de trenuri - era vorba de doua tronsoane, Universitate-Drumul Taberei si Universitate-Pantelimon, acum aceasta magistrala a fost structurata in trei sectiuni, Eroilor-Drumul Taberei, Eroilor-Iancului si Iancului-Pantelimon", a spus seful Metrorex.

Aldea precizeaza ca societatea este interesata acum sa achizitioneze trenuri si sa faca un acord cadru pentru achizitia a 26 de trenuri pentru zona Iancului- Drumul Taberei, pentru cele doua tronsoane , adica 13 trenuri pentru Eroilor-Iancului si 13 trenuri pentru Eroilor-Drumul Taberei.

"Mai avem o rezerva de circa zece rame care ne-ar permite sa acoperim pentru inceput punerea in functiune a acestei magistrale, bineinteles in paralel continuand demersurile pentru achizitia de trenuri", a spus Aldea.

Finalizarea tronsonului de metrou Drumul Taberei - Eroilor, din Magistrala 5, este prevazuta pentru jumatatea anului viitor.

Metrorex marcheaza sambata 37 de ani de la punerea in exploatare a metroului bucurestean. Primul tren de metrou pleca din Depoul Ciurel catre statia Semanatoarea (in prezent Petrache Poenaru) in luna noiembrie a anului 1979.