Spitalul Sfanta Maria din Bucuresti a fost acreditat in mod legal pentru transplantul pulmonar, afirma managerul unitatii sanitare, medicul Narcis Copca, care a declarat, pentru Mediafax, ca il invita "la o discutie barbateasca" pe aceasta tema pe ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu.

Managerul Spitalului Sfanta Maria, Narcis Copca, il acuza pe Vlad Voiculescu ca se face vinovat, indirect, de moartea unui pacient aflat pe lista de asteptare a unitatii sanitare: "Acreditarea s-a intamplat perfect legal, stia de ea de sapte luni de zile, daca ar fi avut absolut un document lipsa din 2.000 de pagini ar fi trebuit cineva si dansul sa se sesizeze, dar de fapt aceasta declaratie este o declaratie facuta oarecum la inghesuiala pentru ca din pacate asa cum era de asteptat, lista de asteptare pentru pacientii cu transplant pulmonar de la Spitalul Sfanta Maria si de la Agentia Nationala de Transplant pentru ca aceasta lista nu poate fi facuta de oricine. In iulie cand am avut discutia cu medicii si cu dansul, l-am intrebat daca isi asuma decesul pacientilor si a zis ca si-l asuma. Dansul acum, pentru ca acest lucru s-a intamplat in mandatul de ministru, in loc sa isi asume acest deces, merge inapoi si crede ca poate sa stearga decesul cumva anuland si antepronuntandu-se privind spitalul. Nu asa va rezolva problema. El va rezolva problema printr-un singur mod si i l-am propus. Sa vina personal, sa avem o discutie barbateasca, sa introduca pe plata serviciile care se cuvin asiguratilor. El va trebui sa raspunda cel putin pentru acest mort", a declarat Narcis Copca.

Managerul spitalului il considera insa vinovat pentru ceea ce se intampla in domeniu pe presedintele Agentiei Nationale de Transplant: "Vinovat pentru aceasta situatie este presedintele Agentiei Nationale de Transplant, domnul Deac, care este in incapacitatea exercitarii acestei functii. (...) Mai trebuie vazut cine este in spatele lui, cine l-a sprijinit, care au fost motivele ascunse, nu noi suntem organul care trebuie sa lamureasca aceste aspecte, motiv pentru care imi voi indrepta conform spuselor avocatilor actiunile pentru restabilirea dreptatii in cadrul procedurilor de transplant. Voi milita pentru sustinerea unui concurs just la Agentia de Transplant pentru functia de presedinte."

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat, joi, ca ancheta Corpului de Control efectuata la Spitalul Sfanta Maria din Bucuresti s-a incheiat, iar rezultatele preliminare il determina sa aiba suspiciuni cu privire la modul in care aceasta unitate a fost autorizata de Agentia de Transplant: "Avem suspiciuni serioase ca Spitalul Clinic Sfanta Maria a fost acreditat sub presiune politica, iar faptul ca acum vedem atacuri dintr-o anumita parte a esichierului politic ne da un indiciu despre ce presiuni politice vorbim. Agentia Nationala de Transplant a acreditat Spitalul Sfanta Maria din Bucuresti in luna martie 2016, urmare a unui raport de evaluare din februarie 2016, reprezentantul ANT care a intocmit intreaga documentatie pentru acestui centru de transplant plamani a fost un asistent medical de la Timisoara. Dupa ce a fost acreditat, Spitalul Clinic Sfanta Maria a constatat ca nu poate avea grija de pacientii transplantati dupa efectuarea operatiei pentru ca in spital nu exista un compartiment de pneumologie. Infiintarea acestui compartiment era esentiala si obligatorie pentru urmarirea post-operatorie."

Ministrul Sanatatii considera ca este anormal ca un centru de transplant pulmonar sa fie acreditat, in conditiile in care nu poate asigura ingrijirea pacientului dupa efectuarea operatiilor, perioada de convalescenta fiind considerata etapa critica a procesului de transplant de plamani: "Am decis, asadar, sa nu incepem activitatea de transplant la nivelul acestui centru in interesul pacientilor romani si nu in defavoarea lor. Orgoliul medical nu trebuie pus mai presus decat interesul pacientilor. Am avut o intalnire cu Eurotransplant, am avut patru medici din Olanda, Germania, Austria si Belgia si am stabilit formarea unei comisii care sa realizeze un audit in luna decembrie la Spitalul Sfanta Maria si la celalalt centru, care e cumva in competitie cu Sfanta Maria, pentru a ne asigura ca avem parte de o opinie obiectiva asupra intregii situatii, precum si recomandari pentru ca, intr-un final, Romania sa aiba un centru la standarde europene in domeniul transplantului pulmonar."

Rezultatele finale ale anchetei Corpului de Control al ministrului Sanatatii urmeaza sa fie facute publice, cel mai probabil, la finalul saptamanii viitoare, a precizat Vlad Voiculescu.

In Romania nu exista nicio unitate medicala specializata, astfel ca 17 pacienti romani au facut, de-a lungul timpului, transplant de plamani la o clinica din Viena, iar costul fiecarei interventii a fost de 120.000 de euro, suma ce includea si transportul pacientului pana in Austria si retur, suma fiind decontata in totalitate de la bugetul de stat.

Potrivit Ministerului Sanatatii, Spitalul Clinic Sfanta Ana, din Bucuresti, a stabili initial ca o operatie de transplant pulmonar va costa aproximativ 110.000 de euro, iar dupa ce autoritatile au cerut justificari cu privire la pret, reprezentantii spitalului au transmis o noua estimare a costului, de aproape 80.000 de euro, dar tot fara a justifica aceasta valoare.

In acest moment cinci romani au nevoie urgenta de transplant pulmonar si se afla pe lista de asteptare a clinicii din Austria.