Premierul Dacian Ciolos a raspuns joi acuzatiilor potrivit carora a solicitat, cand era ministru al agriculturii, sa fie furnizate gaze ieftine producatorilor de ingrasaminte chimice. "Nu cred ca un ministru al agriculturii stabileste pretul la gaze", a spus Ciolos. Deputatul PRU Sebastian Ghita a declarat miercuri ca Dacian Ciolos este implicat in dosarul DIICOT "Romgaz-Interagro", deoarece a solicitat masuri de reducere a pretului la gazele din productia interna livrate combinatelor chimice. Ghita a prezentat un document in acest sens, potrivit B1.

Dacian CiolosFoto: Guvernul Romaniei

"Eu eram ministrul Agriculturii atunci si nu cred ca un ministru al agriculturii stabileste pretul la gaze si nu cred ca un ministru al agriculturii negociaza sau pregateste acte normative care vizeaza politica industriala si inclusiv pretul la gaze. Normal atunci cand te intreaba cineva: 'vrei ingrasaminte chimice mai ieftine pentru agricultori, ingrasaminte chimice care se fac pe baza de gaze', normal ca un ministru al agriculturii e interesat sa creeze oportunitatea pentru agricultori de acces la ingrasaminte mai ieftine", a spus Ciolos.

Potrivit ziarului Evenimentul Zilei, Dacian Ciolos propunea, prin adresa intregistrata la Cabinetul ministrului Agriculturii sub numarul 2540 din 24.07.2008, ministrului Economiei, Varujan Vosganian "continuare masurii de reducere comerciala de 40 dolari/1000 mc pentru gazele din productia interna si in perioada 1 august a.c.- 31 martie 2009. Aceasta masura creeaza premisele economice pentru ca pretul la ingrasamintele chimice sa fie mentinute constant sau la unele produce chiar sa fie redus".

DIICOT DIICOT a decis la inceputul lunii octombrie ca procurorii sa refaca ancheta in dosarul Romgaz, in care sunt cercetati omul de afaceri Ioan Niculae si fostul ministru al Economiei Adriean Videanu, transmite Agerpres.

Dupa mai bine de patru ani de cercetari, rechizitoriul prin care Ioan Niculae si Adriean Videanu urmau sa fie trimisi in judecata a fost anulat, deoarece contine mai multe nereguli.

Ioan Niculae a fost pus sub acuzare alaturi de alte 40 de persoane, functionari publici cu functii de conducere din cadrul SNGN Romgaz, Ministerului Economiei, Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei si reprezentanti ai unei societati comerciale din municipiul Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de complot si subminarea economiei nationale. Printre cei acuzati se afla si fostul ministru al Economiei Adriean Videanu.

Initial, ancheta il viza si pe fostul ministru Varujan Vosganian, insa acesta a scapat de dosar, dupa ce Senatul a respins, in 2013 si 2015, cererile DIICOT de punere sub urmarire penala a acestuia.

Potrivit DIICOT, in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian si, in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, in calitate de ministri, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern sase ordine, respectiv trei memorandumuri, in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre Ioan Niculae si au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al SC Interagro SA, acordand discounturi comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre aceasta companie, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum si gaze naturale exclusiv din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care Interagro inregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

DIICOT mai sustine ca demersurile ministrilor Varujan Vosganian si Adriean Videanu s-au realizat in conditiile in care Interagro inregistra o datorie reprezentand aproximativ 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale Romgaz, aceasta fiind transformata practic intr-un furnizor al unui "client privat privilegiat" si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale.

Procurorii mai arata ca prin activitatea ministrilor Vosganian si Videanu, respectiv prin vanzarea preferentiala catre Interagro a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale.