Comisia de Etica si Deontologie Profesionala din Universitatea de Vest din Timisoara a analizat modul de redactare a tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, verificand fiecare paragraf din teza ce face obiectul sesizarii si comparandu-le cu sursele indicate de programul informatic iThenticate. In urma analizei, comisia a constatat ca "sesizarea este nefondata pentru 4141 de randuri din cele 4705 randuri sesizate si partial fondata pentru restul", informeaza Universitatea de Vest din Timisoara intr-un comunicat de presa. Comisia precizeaza ca nu dispune de un raport a unei comisii de specialitate care sa fi analizat teza de doctorat.

Codruta KovesiFoto: Agerpres
  • Precizam ca o decizie in cazul sesizarii de plagiat a sefei Directiei Nationale Anticoruptie va fi luata de CNATDCU, raportul comisiei de etica a universitatii constituind doar un punct de vedere.

Comisiei de Etica a analiza teza de doctorat a Codrutei Kovesi, sustinuta la Universitatea de Vest din Timisoara in anul 2011, in urma solicitarii, Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat (CSUD) din UVT, in raport cu sesizarea inregistrata la UEFISCDI.

In urma analizei, comisia a realizat un Raport intern si a trimis punctul sau de vedere Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat UVT si Conducerii UVT pentru a formula raspunsul catre MENCS.

"In urma comparatiei au fost excluse situatiile in care s-a preluat identic din texte legislative (cf. Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor, art. 9 litera b) textele legale nu se bucura de protectia dreptului de autor) si randurile identificate ca fiind similare cu lucrari publicate ulterior sustinerii tezei de doctorat analizate.

In urma acestui demers, Comisia de Etica si Deontologie Profesionala din UVT a constatat ca 564 de randuri din cele 4705 randuri sesizate, sunt similare cu alte surse.

Avand in vedere ca teza de doctorat suspusa analizei are 11.512 randuri, cele 564 de randuri, gasite ca fiind similare in raport cu sesizarea inregistrata la UEFISCDI nr. 2567/13.10.2016 cu alte surse, reprezinta un grad de similaritate de 4,9 %. In absenta unui raport a unei comisii de specialitate, Comisia de Etica si Deontologie Profesionala din UVT isi asuma in acest moment gradul de similaritate verificat de membrii ei in raport cu sesizarea. Comisia de Etica si Deontologie Profesionala din UVT concluzioneaza ca sesizarea este nefondata pentru 4141 de randuri din cele 4705 randuri sesizate si partial fondata pentru restul", precizeaza Comisia.

Comisia de Etica si Deontologie Profesionala noteaza ca a facut "toate demersurile legale in vederea constituirii unei comisii de specialisti in Drept penal, conferentiari sau profesori universitari, coordonatori de doctorat, care ar fi putut sa analizeze, in raport cu sesizarea, teza de doctorat mentionata mai sus", insa a constatat ca nu s-au intrunit conditiile de a forma o comisia de specialisti.

Comunicatul de presa este semnat de presedintele Comisiei de Etica si Deontologie Profesionala din UVT, conf. univ. dr. Corina Ilin.