Comisia Europeana a transmis Romaniei doua avize motivate, in cadrul procedurilor de infringement, pentru neaplicarea normelor europene privind transperanta pietelor reglementate si privind obligativiatea constituirii de stocuri de petrol, a informat, joi, Executivul comunitar, intr-un comunicat de presa.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Comisia a invitat Irlanda, Spania, Portugalia, Letonia si Romania sa isi aduca in conformitate cu normele UE legislatia privind cerintele in materie de transparenta pe pietele reglementate. Directiva privind transparenta (Directiva 2013/50/UE) - care modifica Directiva 2004/109/CE - stabileste normele pentru emitentii de valori mobiliare admisi la tranzactionare pe o piata reglementata din UE.

Potrivit CE, in special, aceste norme garanteaza comunicarea anumitor informatii-cheie cu privire la operatiunile lor, fapt care contribuie la instaurarea unei increderi durabile a investitorilor, precum si la realizarea uniunii pietelor de capital.

Statele membre trebuia sa transpuna aceste norme in legislatia nationala pana la data de 26 noiembrie 2015.

Avand in vedere ca aceste state membre nu au respectat termenul-limita initial, Comisia le-a adresat scrisori de punere in intarziere in ianuarie 2016. Solicitarea de joi ia forma unui aviz motivat.

  • Un alt aviz motivat transmis Romaniei se refera la stocurile de petrol obligatorii. Joi, Comisia Europeana a solicitat in mod oficial Romaniei sa asigure implementarea si aplicarea corecta a Directivei privind stocurile petroliere (Directiva 2009/119/CE a Consiliului).

Normele UE impun statelor membre obligatia de a mentine un nivel minim de stocuri de titei si/sau de produse petroliere, care trebuie sa fie disponibile in orice moment si care, prin urmare, ofera UE securitatea aprovizionarii din resursele petroliere.

Bruxelles-ul reproseaza ca "legislatia romaneasca actuala interzice utilizarea stocurilor petroliere drept garantii reale, adica drept active oferite ca garantie pentru a obtine un imprumut".

Aceasta interdictie ar putea face mai dificila pentru operatorii economici indeplinirea obligatiei de a detine stocuri.

Tot in aceasta materie, CE mai reproseaza Romaniei ca "a pus in aplicare in mod incorect" normele referitoare la dreptul operatorilor economici de a-si delega obligatia de a mentine stocuri petroliere, precum si pe cele privind instituirea de proceduri de urgenta aplicabile in cazul unei intreruperi majore a aprovizionarii.

Intrucat pana acum Romania nu a asigurat conformitatea cu legislatia UE, Comisia transmite acum un aviz motivat.

Romania si celelalte state gasite in neregula au la dispozitie doua luni pentru a informa Comisia cu privire la masurile luate pentru a remedia situatia. In caz contrar, Comisia Europeana poate decide sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene, care, la randul sau, poate clasa cazurile sau poate decide sanctiuni financiare impotriva tarilor repesctive.