Guvernul a aprobat miercuri, prin ordonanta de urgenta, organizarea si functionarea DIICOT, al carei procuror sef va avea, alaturi de procurorul general, procurorul sef al DNA si procurorului general al parchetului de pe langa Curtea de Apel, competenta de a exercita control asupra procurorilor din subordine. Ordonanta scoate insa din competenta DIICOT evaziunea fiscala, intarind insa structurile care se ocupa de investigatii financiare.

DIICOTFoto: Captura DIICOT.ro

Potrivit unui comunicat al guvernului, ordonanta urmareste ca DIICOT sa poata raspunde eficient la "noile amenintari in materie de criminalitate organizata si terorism".

Ordonanta intareste structurile care se ocupa de investigatiile financiare, schema de personal urmand sa fie suplimentata cu 17 functii de specialisti.

Totodata, sunt eliminate din competentele DIICOT o serie de infractiuni care, sustine guvernul, "nu mai necesita (...) instrumentarea de catre aceasta unitate specializata de parchet.

Aici intra: bancruta simpla, evaziunea fiscala, accesul ilegal la un sistem informatic, exploatarea cersetoriei, uzul de arma fara drept, falsificarea sau modificarea sau stergerea marcajelor de pe arme letale.

DIICOT va fi condus de un procuror general, ajutat de doi procurori sefi adjuncti si de doi consilieri. Acesta exercita control direct asupra procurorilor din subordine, prin evaluare anuala, dar si prin numire sau revocare a acestora, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). De asemenea, poate infiinta sau desfiinta, cu avizul CSM, sectii in cadrul structurii centrale, concomitent cu preluarea unui numar de procurori din structura teritoriala.

Procurorul sef al DIICOT va numi direct comisia de interviu in vederea numirii intr-o functie de procuror al directiei.

Guvernul justifica necesitatea legiferarii prin ordonanta de urgenta [prin "cresterea, la nivel european si in contextul sporirii fluxului migrationist, a numarului de infractiuni in zona terorismului, finantarii acestuia, criminalitatii organizate si criminalitatii informatice, pentru combaterea carora DIICOT dispune de insuficiente instrumente".