Peste 400 de persoane, elevi si cadre didactice, de la Scoala nr. 28 Mihai Eminescu din Galati, vor fi investigate medical, dupa ce o profesoara de biologie, care preda la 13 clase, a fost internata si diagnosticata cu tuberculoza, informeaza Agerpres.

Profesoara era cu toate analizele la zi, facute la inceputul anului scolar, exceptie facand cea pulmonara, care nu mai este obligatorie. Forma de tuberculoza de care sufera profesoara este contagioasa. La Spitalul TBC Galati a inceput testarea radiologica a contactilor, fiind vorba despre cadre didactice si elevii peste 14 ani. Pentru cei sub 14 ani se va face intial testarea IDR la cabinetul scolii.

"Faptul ca doamna profesor are tuberculoza cu bacil Koch pozitiv inseamna un risc de contagiozitate ridicat pentru cei cu care a venit in contact pe o anumita perioada de timp, pentru ca nu toata lumea care vine in contact cu un pacient BK pozitiv si contacteaza infectia si face boala. Tuberculoza are un grad de infectiozitate relativ scazut comparativ cu gripa de exemplu, dar exista riscul de a dezvolta boala. Cu certitudine la doamna profesor nu este o forma de boala care a fost dezvoltata in ultima luna. Noi avem capacitatea de a face investigatii tuturor contactilor", a declarat miercuri reprezentantul Spitalului TBC Galati, Marta Lefter.

Conducerea scolii a luat primele masuri in acest caz.

"Am luat primele masuri in sensul ca doamna asistenta si doamna doctor din scoala au intrat in toate clasele si au punctat cateva elemente esentiale de igiena, respectiv aerisirea indelungata a salilor de clasa, spalatul mainilor, consumul alimentelor dupa spalatul mainilor, folosirea batistei in caz de stranut sau tuse. Am facut si reguli scrie pe care le-am afisat in clase pentru a fi un impact vizual sporit", a spus directorul scolii, Camelia Bucsa.

Totodata, conducerea scolii va asigura, cu sprijinul Spitalului TBC, atat testarea IDR a elevilor in cabinetul scolii cat si efectuarea unei dezinfectii pentru care programul elevilor va fi redus.

"Sunt 360 de copii de gimnaziu care au intrat in contact cu doamna profesor si 63 de cadre didactice si nedidactice. Au fost instiintati, bineinteles, si parintii copiilor de la invatamantul primar, aceasta scoala are si clase I-IV, dar la optiunea acestora li se vor face si celor de la I-IV acest test IDR", a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Galati, Oana Enache.