Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege potrivit caruia echipe din cadrul institutiilor de frontiera din Romania si Ucraina vor coopera pentru realizarea patrularii comune la granita dintre cele doua state. Legea are in vedere cresterea nivelului de supraveghere a frontierei de stat comune pentru combaterea trecerilor ilegale a frontierei de stat comuna in scop de contrabanda si migratie.

Proiectul de lege ratifica acordul intre Guvernul Romaniei si Cabinetul de Ministri al Ucrainei privind patrularea comuna la frontiera de stat romano-ucraineana, semnat la Bucuresti, la 21 aprilie 2016, precum si hotararea pentru aprobarea Protocolului intre Ministerul Afacerilor Interne din Romania, prin Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, si Administratia Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei, semnat la 31 mai 2016, la Sucevita, pentru punerea in aplicare a acestui Acord.

Patrularea comuna se desfasoara in limitele zonelor de responsabilitate ale structurilor de frontiera ale Inspectoratelor Teritoriale ale Politiei de Frontiera Romane si Garzii de Coasta din cadrul Politiei de Frontiera Romane sau ale Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei, in functie de situatia la frontiera de stat si de regula, in apropierea frontierei de stat comune.

Patrularea comuna vizeaza asigurarea controlului respectarii regimului juridic al frontierei de stat comune in scopul prevenirii ilegale a frontierei de stat de catre persoane, mijloace de transport si marfuri in afara punctelor de trecere a frontierei de stat. De asemenea, are in vedere prevenirea si combaterea migratiei ilegale si a infractiunilor conexe acesteia descoperirea si retinerea persoanelor care au trecut sau au incercat sa treaca frontiera de stat ilegal, a celor implicate in racolarea, indrumarea sau calauzirea unei sau mai multor persoane in scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat.