Mai mult de un copil din patru este expus riscului saraciei sau excluziunii sociale in Uniunea Europeana, arata Oficiul european pentru statistica, intr-un clasament dominat de Romania, scrie AFP.

Circa 25 de milioane de copii din cele 28 de tari europene, respectiv 26,9% din populatia cu varsta cuprinsa intre 0 si 17 ani, erau amenintati cu saracia in 2015, potrivit Eurostat.

"Aceasta inseamna ca traiesc in case afectate de cel putin una dintre urmatoarele conditii: risc de saracie dupa transferurile sociale, situatie de privatiune materiala severa sau traiesc in case cu o foarte slaba intensitate a muncii", explica Eurostat.

Cel mai mare procent din UE al copiilor amenintati cu saracia este inregistrat in Romania: 46,8%.

In 30 septembrie, Consiliul Europei a cerut Romaniei sa faca mai multe eforturi pentru combaterea traficului cu copii, in conditiile in care numarul victimelor, proveniti in special din randul romilor, "a sporit considerabil" in ultimii ani, potrivit unui raport.

Dupa Romania, cel mai mare procent al copiilor amenintati de saracie este inregistrat de Bulgaria, 43,7%, urmata de Grecia (37,8%), Ungaria (36,1%), Spania (34,4%) si Italia (33,5%).

Cele mai mici procente sunt inregistrate in tarile nordice: Suedia (14,0%), Finlanda (14,9%) si Danemarca (15,7%). Urmeaza Slovenia (16,6%), Olanda (17,2%), Cehia si Germania (18,5% fiecare).