Regimul termic va fi unul oscilant pe durata urmatoarelor doua saptamani, cu o vreme deosebit de rece in majoritatea regiunilor pana pe 17 noiembrie, dar si cu o incalzire semnificativa dupa acea data, cand mediile diurne vor ajunge si la 13 grade Celsius, reiese din prognoza de specialitate publicata de Administratia Nationala de Meteorologie, valabila pentru perioada 14 - 27 noiembrie, informeaza Agerpres. La capitolul precipitatii, meteorologii estimeaza aparitia ploilor pe arii extinse in majoritatea regiunilor, incepand din 20-21 noiembrie, si doar la munte va continua sa ninga in aproape tot intervalul.

In zona Banatului, in primele trei zile ale intervalului, vremea va fi deosebit de rece, cu o medie a temperaturilor maxime ce se va situa in jurul valorii de 4 grade, in timp ce media minimelor va cobori pana la -4 grade Celsius. Ulterior, pana la sfarsitul primei saptamani, valorile termice vor creste semnificativ, astfel ca, in zilele de 19 si 20 noiembrie, media maximelor, pe intreaga regiune, va ajunge la 13 grade, in timp ce minimele vor fi cuprinse intre 5 si 6 grade, urmand a caracteriza o vreme calda pentru aceasta data.

In cea de-a doua saptamana, temperaturile medii diurne vor scadea, usor si treptat, de la valori de 12 - 13 grade la inceput, pana la 10 grade la sfarsitul intervalului, cand se vor apropia de mediile climatologice specifice ultimei decade a lunii noiembrie. Temperaturile minime vor fi, in medie, in jurul a 4 grade. Probabilitatea de ploaie pe arii extinse va fi ridicata in jurul datei de 20 noiembrie si in ultimele zile ale intervalului de prognoza, iar in rest doar izolat vor fi posibile precipitatii slabe.

Pentru regiunea Crisanei, meteorologii estimeaza, in intervalul 14 - 16 noiembrie, o vreme deosebit de rece, cu o medie a valorilor diurne de pana la 3 grade Celsius. In zilele urmatoare, temperaturile maxime vor creste semnificativ, iar la sfarsitul primei saptamani de prognoza vremea va deveni mai calda decat ar fi normal in aceasta perioada, cu maxime termice, in medie, pe intreaga regiune, de 14 grade.

In saptamana a doua de prognoza, temperaturile vor incepe sa scada usor si treptat, de la valori medii maxime de 13 - 14 grade in primele zile, la 10 - 11 grade la finalul intervalului. Temperaturile minime vor avea variatii asemanatoare, cele mai mici valori medii se vor atinge in jurul datei de 16 noiembrie, minus 5 grade, iar cele mai mari, in zilele de 20 si 21 noiembrie, de 5 - 6 grade. In zilele de 14 si 16 noiembrie vor fi, local, mai ales ninsori, iar ploi pe arii relativ extinse vor aparea in jurul datei de 20 noiembrie, precum si in ultimele zile ale intervalului. In rest, conditiile de precipitatii vor fi reduse.

Potrivit meteorologilor, in Transilvania, in primele 3 zile ale intervalului, valorile de temperatura vor fi cu mult mai scazute decat in mod obisnuit la aceasta data (mediile maximelor vor fi intre 0 si 1 grad Celsius, iar a minimelor de la -9 la -8 grade). In intervalul urmator, temperaturile vor creste spre valori care, intre 19 si 22 noiembrie, vor atinge in medie 10 - 11 grade pe timpul zilei si maximum 2 grade Celsius, noaptea. Ulterior, pana la sfarsitul intervalului de prognoza, vremea se va raci usor si treptat, in medie, cu 3 grade, iar probabilitatea de ninsoare va fi mai ridicata in zilele de 14 si 17 noiembrie. De asemenea, in jurul datei de 20 noiembrie, dar si spre sfarsitul intervalului, sunt posibile ploi.

In Maramures, in primele zile ale perioadei analizate, vremea va fi cu mult mai rece decat ar fi normal la aceasta data, mediile maximelor termice urmand sa se mentina in apropierea pragului de zero grade Celsius, in timp ce minimele vor fi negative, chiar si sub -7 grade. Ulterior, dupa 17 noiembrie si pana in jurul datei de 22 noiembrie, regimul termic va fi unul de incalzire. Valorile termice vor depasi mediile climatologice specifice perioadei, iar in cele mai calde zile temperaturile maxime medii, pe intreaga regiune, vor ajunge la 11 grade, iar minimele vor urca pana in jur de 3 grade. Dupa ziua de 22 noiembrie, valorile, atat cele diurne, cat si cele nocturne, vor scadea treptat, in medie, cu pana la 3 grade Celsius. Precipitatiile isi vor face aparitia atat la inceputul intervalului, dar si dupa 20 noiembrie, cand va ploua.

Prognoza de specialitate releva ca, in Moldova, in prima saptamana a intervalului de prognoza, vremea se va incalzi treptat. Temperatura aerului va creste de la valori medii ale maximelor diurne de 1 grad Celsius si ale minimelor nocturne de aproximativ -4 grade Celsius, ce caracterizeaza o vreme deosebit de rece, pana la valori peste normele climatologice, in medie, de 10 grade ziua si 3 - 4 grade noaptea. In cea de-a doua saptamana, se va resimti o usoara racire la inceput, apoi temperaturile vor ramane relativ constante. Totodata, vor fi ninsori trecatoare in primele doua zile ale intervalului, iar cel mai probabil dupa data de 20 noiembrie ploi sau burnita.

In Dobrogea, in primele trei zile, vremea va fi rece pentru aceasta perioada, cu temperaturi maxime ce se vor situa in jurul valorii de 4 grade, apoi, pana in jurul datei de 21 noiembrie se va incalzi, iar maximele vor ajunge la 12 - 13 grade Celsius. Dupa data de 21 noiembrie si pana la sfarsitul intervalului, valorile diurne de temperatura vor oscila, in medie, in jurul a 10 grade. Regimul termic nocturn va avea o evolutie asemanatoare. Cele mai mici temperaturi minime se vor inregistra intre 15 si 17 noiembrie, cand mediile vor fi cuprinse intre -2 si -1 grad Celsius, iar cele mai mari minime vor fi intre 19 si 22 noiembrie, cand se vor atinge valori medii de 6 - 7 grade. La inceputul intervalului vor fi conditii pentru fulguieli izolate, apoi probabilitatea pentru ploi, in general slabe cantitativ, va fi mai mare dupa data de 20 noiembrie.

Vreme deosebit de rece se va semnala si in zona Munteniei, unde, in primele trei zile ale intervalului, media temperaturilor maxime va oscila intre 5 - 6 grade, in timp ce minimele se va situa in jurul valorii de -3 grade. Pana la inceputul celei de-a doua saptamani de prognoza, valorile termice vor creste semnificativ, astfel ca media maximelor pe intreaga regiune va ajunge pana la 12 grade, iar minimele vor fi cuprinse intre 4 si 5 grade Celsius, urmand a caracteriza o vreme mai calda decat ar fi normal in aceasta perioada. Dupa data de 21 noiembrie, temperaturile medii diurne vor incepe sa scada, usor si treptat, ajungand pana la 8 grade la sfarsitul intervalului, cand se vor apropia de mediile climatologice specifice ultimei decade a lunii noiembrie. Temperaturile minime vor fi, in medie, intre 2 si 4 grade Celsius. La inceputul intervalului, vor fi conditii pentru fulguieli izolate, iar dupa data de 19 noiembrie va creste probabilitatea pentru ploi, in general slabe cantitativ.

In Oltenia, inceputul intervalului va fi caracterizat de o vreme foarte rece pentru aceasta perioada, cu valori medii diurne de 5 - 6 grade, dupa care vremea va intra intr-un proces de incalzire, si va deveni apropiata de normalul termic al acestei date, mediile regionale urcand spre 10 - 11 grade Celsius. In cea de-a doua saptamana, temperaturile maxime vor scadea usor, spre medii de 7 - 8 grade. Pe de alta parte, in prima saptamana de prognoza, minimele nocturne se vor situa sub pragul de inghet, pentru ca, ulterior, acestea sa creasca treptat, spre valori medii regionale de 3 - 4 grade Celsius. Probabilitatea pentru ploi sau burnita va fi mai ridicata dupa data de 19 noiembrie.

La munte, incepand cu jumatatea primei saptamani, vremea va intra intr-un proces de incalzire, dupa ce, in primele zile, intervalul de prognoza va debuta cu valori medii ale temperaturilor maxime ce se vor situa sub pragul inghetului (intre -5 grade si -1 grad). Minimele nocturne, desi in crestere dupa data de 16 noiembrie, se vor mentine pe tot parcursul intervalului preponderent negative. Conditii de precipitatii slabe vor fi aproape in fiecare zi, pe arii mai extinse la inceputul si la sfarsitul intervalului.

Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.