Consiliul Superior al Magistraturii apreciaza ca afirmatiile lui Traian Basescu si ale Elenei Udrea, lansate in spatiul public prin intermediul unor emisiuni TV in data de 22 septembrie 2016, au adus atingere independentei procurorilor DNA si independentei, prestigiului si credibilitatii justitiei in ansamblul sau.

Verificarile au fost efectuate de Inspectia Judiciara la solicitarea presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, se arata intr-un comunicat CSM. Acestea au vizat afirmatiile referitoare la activitatea procurorilor DNA.

Comunicatul CSM:

"Astfel, in contextul citarii uneia dintre fiicele sale la sediul DNA, pentru derularea unor proceduri judiciare, in incercarea de a o disculpa public, fostul Presedinte a lansat grave acuzatii privind independenta si impartialitatea procurorului sef si procurorilor DNA.

Dl. Basescu a acreditat ideea ca procurorii acestei structuri actioneaza in mod nelegal si incorect, la comanda unor grupuri de interese, in scopul discreditarii si distrugerii familiei sale si a unor institutii politice.

Acesta a mai sustinut ca, din dorinta de afirmare si creare a unei imagini favorabile, care sa le folosesaca ulterior in cariera, procurorii DNA initiaza dosare penale cu incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor pe care le cerceteaza.

In acelasi registru au fost si afirmatiile dnei. Udrea care, referindu-se la cauzele penale in care este inculpata, a apreciat ca dosarele penale instrumentate de DNA sunt nefundamentate si au ca scop distragerea atentiei opiniei publice de la anumite subiecte de interes public care ar pune intr-o lumina defavorabila activitatea si conducerea structurii anticoruptie.

Inspectorii judiciari au constatat ca afirmatiile mentionate reprezinta o deformare a realitatilor de fapt, de natura sa induca ideea unei functionari anormale si incorecte a sistemului judiciar, pe componenta de exercitare a atributiilor de serviciu ce le revin procurorilor din cadrul DNA, parte a mecanismului justitiei.

Lansarea in spatiul public a unor astfel de afirmatii de catre politicieni care se bucura de o anumita cota de incredere din partea opiniei publice, afecteaza grav credibilitatea in justitie, cu consecinta subminarii independentei, impartialitatii si prestigiului acesteia, elemente esentiale pentru existenta unui stat de drept.

Plenul Consiliului a apreciat ca afirmatiile celor doi politicieni au depasit limitele admisibile ale libertatii de exprimare si au adus atingere independentei si impartialitatii procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie si sistemului judiciar in ansamblul sau."