Peste 150 de cetateni moldoveni au protestat, luni seara, in fata sediului Ambasadei Republicii Moldova la Bucuresti, fata de modul in care au fost organizate alegerile si pentru ca sute de oameni nu au putut sa isi exercite dreptul de vot la sectiile din mai multe ambasade, inclusiv in Romania, anunta Mediafax. Oamenii au scandat "Vrem sa votam!", in conditiile in care circa 70 de persoane nu au mai putut sa isi exercite dreptul constitutional la vot in sectiile din Bucuresti. Proteste ale tinerilor moldoveni au avut loc luni seara si la Iasi, Galati si Timisoara.

Oamenii au scandat "Vrem sa votam!", in conditiile in care circa 70 de persoane nu au mai putut sa isi exercite dreptul constitutional la vot in sectiile din Bucuresti. Buletinele de vot s-au terminat la Ambasada Republicii Moldova la Bucuresti duminica in jurul orei 19.00, cetatenii moldoveni stransi la coada fiind indrumati la sectia organizata in cadrul Consulatului Republicii Moldova la Bucuresti. Doar ca si aici, buletinele s-au epuizat inainte ca toti oamenii aflati la rand sa voteze.

Luni seara, ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, Mihai Gribincea, a iesit sa discute cu protestatarii. "Eu am comentat situatia de ieri. Am spus ca ambasada a solicitat suplimentarea buletinelor de vot, lucru care nu a fost posibil pentru ca legislatia permite doar 3.000 de buletine pe sectie", a declarat ambasadorul.

Intrebat de ce unele buletine de vot erau in limba rusa, ambasadorul Mihai Gribincea a afirmat ca este vorba despre cate 50 de buletine de vot pe sectie. "In Moldova se tiparesc in doua limbi pentru ca se poate sa fie cetateni moldoveni de etnie rusa care sunt in trecere prin Bucuresti. Eu sunt reprezentant al Rep. Moldova, dar sunt lucruri care nu tin de competenta mea. Am facut tot posibilul sa se voteze, dovada ca in primul tur au votat 9.300 de oameni, iar in al doilea au fost 16.000 de votanti in Romania", a replicat Mihai Gribincea.

La protestul de luni seara a fost prezent si liderul unionistilor, George Simion, cel care in urma cu trei saptamani a discutat cu liderii partidelor de la Bucuresti despre proiectul de Unire.

  • Timisoara: Zeci de studenti basarabeni au protestat in Piata Operei

Circa 80 de studenti basarabeni au protestat, luni seara, in Piata Operei si in fata Consulatului Onorific al Republicii Moldova la Timisoara, exprimandu-si nemultumirea pentru modul in care au decurs alegerile prezidentiale din tara vecina, potrivit Agerpres.

''Suntem nemultumiti de felul in care au decurs alegerile in Republica Moldova, de numarul insuficient de buletine de vot pe care le-am primit pentru Diaspora si mii de oameni care au strabatut sute de kilometru pana la sectia de votare nu au putut vota. Al doilea motiv de nemultumire au fost fraudele care s-au facut; avem si dovezi de fraude, cand au inversat numarul de votanti, in procesul verbal apare un numar, iar pe site apare alt numar'', a declarat Radu Pascaru, fost presedinte al Organizatiei Studentilor Basarabeni din Timisoara si actual membru onorific al organizatiei.

El a precizat ca la Timisoara s-a putut vota si ca a fost chiar un record fata de anii precedenti, adunand in acest an 1.064 de votanti, iar buletinele de vot au fost suficiente.

Tinerii au pornit in jurul orei 19:00 din Complexul Studentesc spre Piata Operei, unde au protestat circa 15 minute, dupa care au pornit spre Consulatul Onorific al Republicii Moldova, unde au stat de vorba cu consulul onorific Silviu Sofronie.

''I-am spus domnului consul onorific care este nemultumirea noastra si ne-a intrebat daca avem sa-i inmanam vreun document. Noi vom face o petitie pe care o vom semna cu totii si i-o vom trimite domniei sale ca sa o inmaneze Ambasadei Republicii Moldova la Bucuresti'', a mentionat Radu Pascaru.

Studentii au scandat printre altele ''Vrem dreptate, vrem alegeri repetate!'' si ''Alegeri fraudate''.

Protestul s-a incheiat dupa ora 20:00, fara incidente.

  • Flash-mob la Iasi, in semn de protest fata de modul in care au fost organizate alegerile din Republica Moldova

Zeci de tineri basarabeni au participat, luni dupa-amiaza, la un flash-mob in Piata Unirii din Iasi, in semn de protest fata de modul in care s-au desfasurat alegerile din Republica Moldova, ei cerand reluarea scrutinului, potrivit News.ro. Tinerii s-au adunat in cursul dupa-amiezii in Piata Unirii din Iasi, langa statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu steaguri ale Republicii Moldova.

Participantii au scandat, printre altele, "Refuz, rezist, sunt anti-comunist", "Rusine, rusine sa va fie", "Basarabia e Romania" si "Nu Dodon".

Tinerii au desfasurat si o panza neagra de cativa metri patrati, spunand ca au adus-o "in semn de doliu fata de ceea ce se intampla in Republica Moldova".

"Nu il recunoastem pe Dodon ca presedinte. Au furat alegerile, au adus autobuze cu votanti din Transnistria si au impiedicat votul in strainatate. Cerem repetarea scrutinului, e inadmisibil si nu vom accepta furtul", a spus Olga N., o tanara din Republica Moldova, care studiaza la Iasi.

Flash-mobul, care a durat cateva zeci de minute, a avut loc in urma mobilizarii tinerilor moldoveni pe retelele de socializare.

Tinerii basarabeni din Iasi au spus ca se solidarizeaza cu colegii lor care protesteaza la Chisinau si au anuntat ca vor mai organiza astfel de actiuni la Iasi.

  • Peste 100 de persoane au protestat si la Galati fata de rezultatul alegerilor din Republica Moldova

Peste o suta de persoane s-au adunat luni seara si in Gradina Publica din municipiul Galati pentru a-si exprima nemultumirea fata de rezultatele alegerilor din Republica Moldova. Majoritatea protestatarilor au fost studenti basarabeni care invata la Universitatea Dunarea de Jos din Galati, potrivit Agerpres.

Studentii au aprins lumanari simbolice pentru moartea democratiei in Republica Moldova si au scandat "Alegeri repetate", "Mai vrem o sansa!" si "Vrem viitor/Fara Dodon". Tinerii au agitat steaguri ale Romaniei si au afisat un banner pe care scria "Dodon nu meriti acest fotoliu, jos socialismul, Basarabia-i in doliu".

"Nu am avut alegeri corecte, multa lume nu a putut sa voteze, mai ales cei din Diaspora. Alegerile au fost fraudate si de aceea protestam. Asteptam sa ne auda cineva sa ia masuri impotriva fraudelor viitoare", a declarat Andrei, student din Republica Moldova.

Cristian, un alt student basarabean, a spus: "Am venit sa punem o lumanare la mormantul institutiilor din Moldova in special Comisia Electorala Centrala (CEC), o institutie care merita sa fie cercetata, sa se faca dreptate. Speram sa ne facem auziti, sa se continue lupta, caci Moldova este intr-o stare deplorabila. Daca acceptam faradelegile, vom ramane acolo unde suntem".

"Este zi de doliu pentru studentii basarabeni din Galati. Suntem nemultumiti de rezultatele alegerilor, au fost fraudate, buletinele de vot au fost insuficiente. Noi am iesit afara pentru cei de acasa, caci noi suntem aici, in UE, dar ei ce o sa faca? Acesta nu este un protest, este o adunare pasnica in care studentii moldoveni isi exprima nemultumirea. Asteptam multe... Vreau un al treilea tur si mai vreau ca cei de acasa sa ne auda vocea, sa se schimbe ceva", a declarat Petronela, o alta studenta din Republica Moldova.

"Toti studentii care ne-am adunat aici cerem sa se faca dreptate. Am iesit afara pentru un viitor mai bun, pentru cei de acasa. Suntem foarte deranjati de ingradirea dreptului la vot, alegatorilor practic li s-a furat dreptul de a vota, vorbim de cei din Diaspora. Cerem demisia CEC si vrem sa se faca dreptate", a spus, la randul sau, Dumitru, student moldovean care invata la Universitatea Dunarea de Jos din Galati.

Adunarea publica s-a desfasurat pasnic, nefiind inregistrat niciun incident.