Igor Dodon, candidatul pro-rus ales duminica de moldoveni in functia de presedinte al tarii, a declarat intr-un interviu pentru ziarul Izvestia ca opteaza pentru integrarea in Uniunea Euroasiatica si considera ca Acordul de Asociere al tarii cu uniunea Europeana a fost o greseala, astfel incat va lupta inpreuna cu partidul socialistilor pentru a-l denunta, informeaza Agora.md.

Igor DodonFoto: Agerpres

Dodon a precizat ca are in vedere organizarea unui referendum pe acest subiect.

"Pozitia mea nu s-a schimbat. In calitate de lider al PSRM eu pledez deschis pentru integrarea in Uniunea Euroasiatica. Presedintele nu are atributii care sa-i permita anularea Acordului de Asociere cu UE. Totusi, noi putem organiza un referendum pentru a vedea care este opinia cetatenilor la acest subiect. Astfel, la aceasta etapa noi vom pastra parteneriatul cu Uniunea Europepana, dar eu sper ca in perspectiva noi vom incepe apropierea de Uniunea Euroasiatica.

In R. Moldova peste 65% din populatie considera Federatia Rusa un stat partener, iar 55% sunt gata sa voteze pentru integrarea in Uniunea Euroasiatica, daca va fi organizat un astfel de referendum. Integrarea cu UE este sustinuta de doua ori mai putine persoane in comparatie cu datele care erau cu sapte ani in urma. Astfel, la prima etapa eu as vrea sa solutionez problema cu partea economica a Acordului.

Consider ca semnarea Acordului de Asociere cu UE a fost o mare greseala. Indicatorii economici arata ca R. Moldova a pierdut din cauza semnarii acestui document. Ea a pierdut piata ruseasca si nu a primit pe cea europeana. In general eu si partidul socialistilor vom lupta pentru denuntarea acestuia. In ceea ce priveste Uniunea Euroasiatica, cred ca pentru inceput vom semna un memorandum de colaborare. Acest lucru face parte din atributiile presedintelui", a declarat Dodon pentru Izvestia.

Agora.md noteaza ca, in dezbaterile din campanie, Dodon a promis pastrarea posibilitatii cetatenilor moldoveni de a calatori fara viza in spatiul UE, or ruperea acordului ar duce automat la pierderea acestui privilegiu.

De asemenea, publicatia citata precizeaza ca Uniunea Europeana este cel mai mare partener economic al R. Moldova, astfel incat e neclar la ce indicatori economici se refera Dodon.