Doua persoane au fost retinute de procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Caras-Severin, intr-un dosar privind devalizarea unor societati comerciale, printre care Aeroportul din Caransebes si statiunea Baile Herculane, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 123.000.000 lei, transmite Agerpres.

Zeci de cladiri - hoteluri, restaurante, bai termale, stranduri -, dar si zeci de terenuri au fost puse sub sechestru.

Potrivit DIICOT, procurorii Biroului Teritorial Caras-Severin, cu sprijinul ofiterilor de politie din cadrul Directiei Generale Anticoruptie - Serviciul Judetean Anticoruptie Caras-Severin, au efectuat acte de urmarire penala in dosarul privind devalizarea SC Argirom International SA Bucuresti, SC Aeroportul Caransebes SA (Aeroportul din municipiul Caransebes) si SC Hercules SA.

Anchetatorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a inculpatilor Dorin Marescu, avocat in Baroul Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si complicitate la infractiunea de delapidare, si Iancu Hrelescu, acuzat de complicitate la infractiunea de delapidare, complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si spalare de bani.

In aceeasi cauza, sunt urmariti penal, in stare de libertate, Petru Adrian Andritoiu, expert evaluator ANEVAR la data faptei, pentru constituire a unui grup infractional organizat, sub forma sprijinirii, complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si complicitate la infractiunea de delapidare, si Ion Sima, executor judecatoresc, pentru constituirea unui grup infractional organizat, sub forma sprijinirii, abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si complicitate la infractiunea de delapidare.

"In cauza exista suspiciunea rezonabila ca, in perioada decembrie 2007 - august 2008, s-a constituit un grup infractional organizat, coordonat de catre inculpatii Armas Iosif, Marescu Dorin, Hrelescu Iancu si altii, avand drept scop insusirea principalelor active ale SC Argirom International SA si SC Hercules SA. In perioada mentionata, inculpatul Armas Iosif a instrainat cu sprijinul inculpatului Marescu Dorin, catre inculpatul Hrelescu Iancu, 60% din actiunile detinute de SC Argirom International SA la SC Aeroportul Caransebes SA, contra unei suprafete de 1/2 dintr-un teren de 7.406 mp, cu o valoare de piata de 19.033 euro, iar, ulterior, la un interval scurt de timp, a procedat la instrainarea celor 60% actiuni catre SC Excav Prod SRL Caransebes contra sumei de 418.408 euro (de aproximativ 21 de ori mai mult decat valoarea la care au fost dobandite), cunoscand ca actiunile provin din savarsirea de infractiuni", spun procurorii.

Potrivit acestora, in aceeasi perioada, au fost insusite de catre membrii grupului, pentru inculpatul Iancu Hrelescu sau pentru altii, prin acte fictive, sapte imobile (hoteluri, bai termale, restaurante cu o valoare de circulatie de aproximativ 4.032.800 lei si 400.000 de euro) din patrimoniul SC Hercules SA, unde SC Argirom International SA era actionar majoritar.

Faptele au fost savarsite cu sprijinul expertului evaluator ANEVAR Adrian Petru Andritoiu si al executorului judecatoresc Ion Sima.

Imobilele dobandite au fost instrainate ulterior catre SC Excav Prod SRL, chiar si cu un pret de aproximativ 12 ori mai mare decat pretul la care a fost achizitionat prin executare silita, arata DIICOT.

"La data de 19.03.2008 SC Argirom International SA a intrat in insolventa, creditorul majoritar fiind Ministerul Administratiei si Internelor - Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale UT 350, care detine o creanta de aproximativ 10 milioane de euro. Prejudiciul estimat in cauza este de aproximativ 123.000.000 lei, valoarea creantelor impotriva SC Argirom International SA", se mentioneaza in comunicat.

Procurorii au dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra a 45 de imobile - cladiri (hoteluri, restaurante, spatii comerciale, bai termale, stranduri) si asupra a 30 de imobile - terenuri.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.