La aproape o saptamana dupa ce Titus Corlatean si Ovidiu Dontu au depus un proiect pentru organizarea si desfasurarea unui referendum national, Dontu si alti doi senatori social-democrati au depus miercuri la Senat un proiect de modificare a Legii referendumului. Potrivit proiectului de lege, dupa adoptarea de catre camera Deputatilor si Senat a unui proiect de lege pentru revizuirea Constitutiei, acesta se publica in aceeasi zi in Monitorul Oficial, iar cetatenii sunt chemati la vot in cadrul unui referendum organizat in ultima duminica din intervalul de 30 zile prevazut in Constitutie. Guvernul are obligatia de a aduce la cunostinta publica data desfasurarii. Initiatorii solicita aprobarea in regim de urgenta.

Proiectul pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului a fost initiat de senatorii PSD Serban Nicolae, Augustin-Constantin Mitu si Ovidiu-Liviu Dontu, relateaza Digi24.

Nicolae, autorul proiectului, a precizat pentru HotNews.ro ca si-a anuntat intentia de a depune proiectul si ca nu a stiut ca a mai fost depus unul similar. Diferenta fata de cel depus cu o saptamana inainte este ca acesta modifica art. 6 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului in asa fel incat sa se aplice si referendumurilor viitoare:

"Initiativa si procedura revizuirii Constitutiei sunt supuse dispozitiile prevazute la art. 73 alin. (1) si (2), 150 si 151 din Constitutia Romaniei si prezentei legi."

Potrivit senatorului PSD, care candideaza pentru un nou mandat in Bucuresti pe pozitia a doua pe lista, acest proiect va trece prin parlament in urmatorul legislativ.

Amintim ca parlamentarii sunt in vacanta pentru campania electorala pentru alegerile din 11 decembrie. Liviu Dragnea a declarat joi seara ca doreste organizarea referendumului pentru revizuirea Constitutiei nu mai tarziu de primavara viitoare, repetand faptul ca nu doreste organizarea acestuia odata cu alegerile parlamentare.

Ce prevede proiectul

  • "Dupa adoptarea de catre Camera Deputatilor si de catre Senat, proiectul legii constitutionale se publica, in aceeasi zi, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."
  • "Dupa adoptarea proiectului legii constitutionale, cetatenii Romaniei sunt chemati sa -si exprime vointa prin vot in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei in ultima duminica a perioadei de 30 de zile prevazuta la art. 151 alin. (3) din Constitutie."
  • "Dupa adoptarea proiectului legii constitutionale, Guvernul aduce la cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare in masa, data referendumului national."
  • "Cheltuielile pentru organizarea si desfasurarea referendumului national privind revizuirea Constitutiei se suporta din bugetul de stat."

Pentru validarea referendumului se mentine pragul introdus in 2013, de 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente. Revizuirea Constitutiei se considera a fi aprobata daca majoritatea voturilor valabil exprimate au stampilat raspunsul "da" la intrebarea "Sunteti de acord cu legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma aprobata de Parlament?".

Initiatorii arata in expunerea de motive ca proiectul de lege ar fi fost intocmit "pentru asigurarea unei proceduri clare aplicabile tuturor initiativelor de revizuire a Constitutiei", iar modificarile ar urma sa se aplice "incepand cu referendumul ce trebuie organizat cu privire la initiativa cetateneasca ce se afla pe rolul Parlamentului", referindu-se aici la initiativa cetateneasca ce vizeaza modificarea art. 48, alin. 1 din Constitutie, prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor"