Laura Codruta Kovesi: DNA a obtinut condamnari in peste 90% din cazuri, cu mult peste media europeana

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 10 noiembrie 2016, 16:35 Dosare Anticoruptie


Codruta Kovesi
Foto: Agerpres
Pentru prima data de la infiintare, Directia Nationala Anticoruptie a obtinut condamnari in peste 90% din cazuri, a declarat joi, la Chisinau, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, potrivit Agerpres. Pentru prima data de la infiintare, "DNA a obtinut condamnari in peste 90% din cazuri. Este un procent cu mult peste media europeana", a spus Kovesi la Forumul Republica Moldova-Romania in domeniul justitiei.

"In ultimii cinci ani, procentul de achitari in DNA era undeva intre 10 si 12%. Apreciez ca este un procent firesc. Nu cred ca intr-un stat democrat procentul de condamnari trebuie sa fie de 100%", spune sefa DNA.

Ea a spus ca, in 2006, 360 de persoane au fost trimise in judecata, insa in 2010 acest numar a crescut la 937, iar in 2015 - la 1.258.

Printre cei trimisi in judecata in 2015 s-au numarat un prim-ministru, cinci ministri, 67 de deputati si cinci senatori, 97 de primari si viceprimari, 15 presedinti si vicepresedinti de consilii judetene, precum si 32 de directori de companii nationale, a mai aratat Kovesi la forumul cu tema 'Reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei in perspectiva europeana'.

In 2006, 155 de inculpati au fost condamnati definitiv, in 2010 - 154, iar in 2015 - 973, a adaugat ea.

Laura Codruta Kovesi a tinut sa aminteasca "rolul pe care Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a avut in special in gasirea unor solutii de finalizare rapida a dosarelor".

"In urma cu cinci ani, in Romania erau dosare care se judecau de sapte, opt sau zece ani de zile. Si acest lucru nu se datora incompetentei si nici neprofesionalismului procurorilor sau judecatorilor, ci se datora unor lacune din legislatie care de foarte multe ori erau exploatate de persoanele care erau trimise in judecata. Si pe buna dreptate. Asa intelegea o persoana trimisa in judecata sa isi faca apararea si era o modalitate legala de a se apara. Nu putem sa criticam acest lucru", a mai declarat procurorul-sef al DNA.

Pe de alta parte, Laura Codruta Kovesi a atras atentia ca provocarile actuale ale DNA sunt regimul imunitatilor, pastrarea stabilitatii institutionale si pastrarea cadrului legislativ si a instrumentelor de investigare.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2931 vizualizari

  • +8 (20 voturi)    
    bravo DNA (Joi, 10 noiembrie 2016, 16:38)

    cladob [utilizator]

    pe ei, pe ei, pe hotii tarii!
  • +1 (23 voturi)    
    Da.. (Joi, 10 noiembrie 2016, 17:05)

    xerxes2001 [utilizator]

    Dar cu mici exceptii au fost condamnati cam pestisorii, fara a se atinge de rechini. In plus, recuperarwa sumelor mi se pare mai importanta.
    • +7 (15 voturi)    
      din cate stiu (Joi, 10 noiembrie 2016, 18:09)

      cladob [utilizator] i-a raspuns lui xerxes2001

      recuperarea nu tine de competenta dna, iar legea e si ea in ceata, iti dai seama ca nu vor misca aici ceva.. stie cineva o recuperare pana acum ? nici un partid nu promite asa ceva, inseamna ca sunt ei insisi vizati sau cine stie ..
    • +2 (8 voturi)    
      ? (Joi, 10 noiembrie 2016, 18:55)

      g01an [utilizator] i-a raspuns lui xerxes2001

      prim ministri, ministrii (printre care mai mult de jumatate din ministrii de finante care s-au perindat la guvernare), parlamentari, sefi de consilii judetene, primari, inalti functionari din institutii cheie (politie, procuratura, judecatori, armata), cativa dintre cei mai bogati industrialisti sau proprietari de terenuri...

      niste pestisori, dom'le...
  • +12 (16 voturi)    
    poate ar fi cazul acum sa trecem la nivelul 2 (Joi, 10 noiembrie 2016, 17:05)

    bogdan1477 [utilizator]

    Poate ar fi timpul sa nu ne mai axam atit pe partea de pedeapsa cu executare cit pe recuperarea datoriei. Decit sa condamni pe unul la 3 ani de pirnaie si sa iasa dupa 9 luni cu 10 carti scrise, poate ar fi mai bine sa-i dai posibilitatea sa plateasca singur paguba, amenzile, inca un supliment de 30-50% si sa nu mai faca puscarie. Peste 5 ani as vrea sa vad cu cit au crescut sumele recuperate de la corupti in loc de numarul de condamnari (lucru laudabil de altfel, dar insuficient).
    • +6 (10 voturi)    
      ... (Joi, 10 noiembrie 2016, 17:51)

      CosminMaricari [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Foarte frumos, da-s chestii diferite. Nu DNA dă sentinţa de recuperare a prejudiciilor, ci judecătorul, şi nu DNA recuperează banii dacă e sentinţa ok, ci Fiscul.

      Aşa că nu prea are sens să laşi comentariul ăsta la un articol despre activitatea DNA. Ei îşi fac treaba lor şi o fac bine.
      • -1 (3 voturi)    
        in afara e conlucrare intre toti (Joi, 10 noiembrie 2016, 19:26)

        bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui CosminMaricari

        In afara exista citeva variante:
        - te intelegi cu procurorul de la inceput sa dai suma x, dupa care se retrag acuzatiile (in general in cazurile relativ greu de dovedit).
        - iti recunosti vina si platesti tot in avans si ti se reduce pedeapsa sau primesti cu suspendare
        Bineinteles, ambele cu aprobarea judecatorului.

        Ambele cazuri presupun ca banii se recupereaza imediat si nu mai trebuie anaf-ul sa consume resurse pentru recuperarea prejudiciului. Abia cind nu se cade la intelegere se ajunge la alte insitutiii care sa recupereze prejudiciul. Nu spun ca e cel mai cinstita metoda, dar in mod clar e cea mai rapida si eficienta ca si costuri. Poate ar trebi sa gindim si noi un sistem degenul asta, pentru ca pin la urma scopul final e recuperarea prejudiciului. Daca-l bagi la pirnaie si iese dupa un an fara sa plateasca nimic, n-ai facut mare lucru.
        • -2 (4 voturi)    
          başca că cheltuielile de încarcerare... (Joi, 10 noiembrie 2016, 23:08)

          vrempeBaselamititica... [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

          tot noi le suportăm.
          • 0 (0 voturi)    
            sigur (Vineri, 11 noiembrie 2016, 11:53)

            bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui vrempeBaselamititica...

            Dar mult mai mari sunt cheltuielile cu executarea silita. Ala e mobilul. De ce sa-l fugaresc pe corupt 10 ani ca sa-mi recuperez paguba, cind pot sa-l ard imediat unde-l doare mai tare, adica la bani? Doar ca la noi inca exista setea de razbunare care cere singe. Iar hotii continua sa fure calculindu-si ca un an la mititica e un risc rezonabil pentru citeva milioane furate si trecute pe numele rudelor.
        • +2 (2 voturi)    
          Da ma, da' ... (Vineri, 11 noiembrie 2016, 7:28)

          Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

          ... in afara exista suport legislativ pentru treaba asta. Aia se vaita, printre altele, si Kovesi, ca la noi suportul legislativ, chiar daca s-a imbunatatit, inca nu sustine foarte bine activitatea DNA.
          • 0 (0 voturi)    
            aaa, sigur (Vineri, 11 noiembrie 2016, 11:55)

            bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

            Nu o acuz pe Kovesi aici. Kovesi coordoneaza institutia de la noi cu cele mai spectaculoase rezultate. Ce propune eu acolo presupune o dezbatere ampla si o acceptare din partea societatii ca scopul final e recuperarea pagubei. Dupa care modificat legea incit sa permita asha ceva.
      • -1 (5 voturi)    
        dacă şi-ar fi făcut-o bine... (Joi, 10 noiembrie 2016, 23:06)

        vrempeBaselamititica... [utilizator] i-a raspuns lui CosminMaricari

        băsescu ar fi fost încuiat de mult...
        • +1 (1 vot)    
          Cocârțel, lasă garagața.... (Vineri, 11 noiembrie 2016, 10:45)

          Spiky [utilizator] i-a raspuns lui vrempeBaselamititica...

          Băse are păcatele lui, dar prost ca PSD-eala nu este. PSD-eala a crezut că o să rămână la botoane for ever and ever, și când s-a schimbat kalimera (adică cernelala guvernamentală a devenit din roșie-Ilici-Moskva în blEu-Ro) s-au trezit în off-side juridic și luați pe capete proaste ce sunt. Degeaba dau ei legi peste legi, că-i alegi și la urmă-i legi. Așa că Ponta-Dragnea-Șova sunt demnii urmași ai lui Năstase-Micky Șpagă-Hrebe, cu Mazăre și Nicușor Constantinescu între generații de penali.
          Tu dai din clanță anti-Băse doar ca să îi aperi pe acești jefuitori de țară. Nu ține pe site-ul ăsta, miroși a mazetă mujikă de la șapte verste (vezi DEX:VÉRSTĂ, verste, s. f. Unitate de măsură pentru distanțe folosită în trecut (mai ales în Rusia), egală cu 1,067 km)
    • +1 (3 voturi)    
      clar (Joi, 10 noiembrie 2016, 18:59)

      g01an [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      este evident ca pierderea libertatii nu-i motiveaza sa-si pastreze manutele curate. este evident ca lovirea in averi si banii castigati prin valorificarea unor foloase obtinute in mod necuvenit este singura solutie pe care o avem pentru a reduce coruptia.
      • 0 (4 voturi)    
        păi normal... (Joi, 10 noiembrie 2016, 23:13)

        vrempeBaselamititica... [utilizator] i-a raspuns lui g01an

        când furi milioane de euro, faci un an-doi de puşcărie dar rămâi cu prada intactă, păi orice muritor de foame din românia ar da orice să facă schimb cu tine... să stai un an sau doi la pârnaie dar să rămâi cu o sumă pe care un om cinstit nu o poate câştiga nici în mai multe vieţi...
    • 0 (2 voturi)    
      ANAF se ocupa de recuperarea datoriei (Joi, 10 noiembrie 2016, 19:00)

      dbdb [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      pana acum n-aveau lege completa.
      • 0 (0 voturi)    
        mmm (Vineri, 11 noiembrie 2016, 11:57)

        bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui dbdb

        lege aveam noi cumva, doar ca anaf inca nu e reformata complet, incit sa aiba drept scop recuperarea averilor si nu mimarea recuperarii.
    • +2 (2 voturi)    
      erm, ce? (Joi, 10 noiembrie 2016, 19:55)

      liviu@ideveloper.ro [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Adica in caz ca-s prins ca fur bani, pot sa-i dau inapoi si sa scap cu fata curata?
      • +2 (2 voturi)    
        nu chiar... (Joi, 10 noiembrie 2016, 23:15)

        vrempeBaselamititica... [utilizator] i-a raspuns lui liviu@ideveloper.ro

        dacă vrei să scapi dai de două sau trei ori înapoi faţă de cât ai furat... altfel s-ar încuraja tâlhăria...
      • 0 (0 voturi)    
        ceva de genul. (Vineri, 11 noiembrie 2016, 11:59)

        bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui liviu@ideveloper.ro

        Doar ca evident, daca tre sa dai inapoi strict ce-am furat, nu va fi motivant deloc sa renunti. Dar daca tre ssa dai inapoi de 2-3 ori ce-ai furat... s-ar putea sa nu-ti mai convina. Ideea e sa gasesti o formula prin care sa pretinzi sificient de mult comparativ cu furtul, incit hotul sa fie descurajat sa mai fure.
    • 0 (0 voturi)    
      Du-te intreaba (Vineri, 11 noiembrie 2016, 13:30)

      alexpro [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      La ANAF
      • 0 (0 voturi)    
        ce ziceam eu e mai sus de anaf (Vineri, 11 noiembrie 2016, 14:13)

        bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui alexpro

        Ideea ar fi sa creem un cadru legislativ care sa fie mult mai concentrat pe recuperarea pagubei (cu tot cu dobanzi si amenzi), decit pe bagatul la puscarie. ca ANAF inca mimeaza recuperarile asta e alt aspect. Dar daca legislatia ar permite procurorului sa cada la pace cu infractorul ca in scchimbul platii imediate a tutror obligatiilor sa ii fie redusa pedeapsa sau chiar sa ia cu suspendare, nici macar n-ar mai fi nevoie de anaf.

        Acum legislatia nici macar nu conditioneaza eliberarea conditionata de plata pagubei. Important pentru legea romaneasca e cite carti a scris condamnatul la pirnaie, nu daca si-a recuperat datoria.
  • -3 (17 voturi)    
    Da dar... (Joi, 10 noiembrie 2016, 17:48)

    Frank777 [utilizator]

    Numai cazuri alese din considerente care scapa vederii.
    Sute de cazuri de coruptie in randul procurorilor,politistilor,sefilor de institutii publice si primarii denuntate de fraerii care chiar cred ca DNA se uita la cazurile fraerilor.
    Stau la sertar "in lucru" de 6-7 ani cazuri clare -clare-clare,cu fapte cu martori cu dovezi cu paguba.
    Faptuitorii sunt ba solicitati cu o chestie ba cu alta ba se mai face un interogatoriu ba se mai face o cheie sau alta.
    Asta e fata ascunsa a DNA care nu primeste premii.
    • 0 (4 voturi)    
      ??!? (Joi, 10 noiembrie 2016, 19:12)

      g01an [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

      in DNA ai un numar redus de procurori si politisti, depasiti de volumul de dosare si de amplitudinea fenomenului. ce ar fi putut face mai mult cu resursele pe care le au la dispozitie? te ocupi de dosarele pe care sti ca le poti rezolva in ordinea in care ti-au intrat pe mana.

      sunt foarte multi procurori, judecatori, politisti condamnati in dosarele gestionate de DNA. daca nici ei nu au mai urmarit sefi de institutii publice, atunci cine?
      • 0 (2 voturi)    
        Aproape (Vineri, 11 noiembrie 2016, 7:32)

        Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui g01an

        DNA are o strategie chiar mai puna de a prioritiza dosarele: cost vs beneficiu. Adica, neavand resurse sa se ocupe cu viteza maxima de toate dosarele, le prioritizeaza pe cele cu sansele cele mai mari de condamnare, prejudiciul cel mai mare, si riscul cel mai mare de a produce prejudicii in continuare. (A fost publicat la un moment dat ceva articol pe tema asta undeva, doar ca nu mai stiu unde.)

        Cata vreme avem parlamentul pe care-l avem, care decide asupra bugetului, care se da peste cap sa fereasca de urmarire penala membri ai parlamentului, DNA n-o sa aibe niciodata resurse suficiente cat sa se ocupe eficient de toate dosarele in paralel. Noroc cu MCV-ul, ca nu-si permite parlamentul sa desfiinteze DNA - da' daca ar putea, maine ar face-o.
    • -1 (7 voturi)    
      asta e realitatea virtuala a generatiei antena3 (Joi, 10 noiembrie 2016, 19:28)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

      da-mi un exemplu de caz clar-clar-clar de competenta dna, cu dovezi, si care nu s-a rezolvat in 6-7 ani.
  • -5 (13 voturi)    
    Da dar... (Joi, 10 noiembrie 2016, 17:48)

    Frank777 [utilizator]

    Numai cazuri alese din considerente care scapa vederii.
    Sute de cazuri de coruptie in randul procurorilor,politistilor,sefilor de institutii publice si primarii denuntate de fraerii care chiar cred ca DNA se uita la cazurile fraerilor.
    Stau la sertar "in lucru" de 6-7 ani cazuri clare -clare-clare,cu fapte cu martori cu dovezi cu paguba.
    Faptuitorii sunt ba solicitati cu o chestie ba cu alta ba se mai face un interogatoriu ba se mai face o cheie sau alta.
    Asta e fata ascunsa a DNA care nu primeste premii.
  • +2 (6 voturi)    
    Iar banii? (Joi, 10 noiembrie 2016, 18:16)

    cititoare [utilizator]

    De recuperarea banilor ce ziceti??
    • +1 (1 vot)    
      Pai io zic ... (Vineri, 11 noiembrie 2016, 7:32)

      Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

      ... ca cel putin in conformitate cu legislatia actuala, DNA nici sa vrea n-are cum sa se implice in recuperarea prejudiciilor.
  • +5 (7 voturi)    
    codul penal (Joi, 10 noiembrie 2016, 18:34)

    middle_brick [utilizator]

    din păcate pedepsele pentru corupție sunt mult prea mici, furtul prin fapte de corupție rămâne încă tentant pentru toți politicienii. In Norvegia pentru omor calificat se poate primi sub 20 de ani de pușcărie, pentru corupție nu.
  • +3 (9 voturi)    
    AOLEUUUUU.... (Joi, 10 noiembrie 2016, 19:08)

    EmilNae [anonim]

    daca tacea filozoafa era. dar nu este decit o plagiatoare pe care nu stim cite comisii si comitii cauta cu infrigurare cum sa o scape.
    Se lauda de-a p///, procentul este cel mai mare din UE pentru ca NICAIERI dar NICAIERI in UE procuratura nu este partener cu lustitia sau justitia partener cu procuratura. BaI FRATILOR NICAIERI NU EXISTA ASA CEVA. Procurorul este doar un avocat al statului st judecatorul este magistrat. Nu se inrepartund nu sint parteneri si RASPUND pentru ce fac. La noi ca la nimenea si de aici si procentul.Asta fara sa mai vorbesc de cimpul tactic care contibuie si el imens. Iar ca nicaieri.Parteneriatul si cimpul tactic care nu mai exista nicaieri in statele civilizate au facut procentul care socoteste de-a valma vinovati si nevinovati condamnati doar din parteneriat si cimp tactic.Vreti exemple? doua. Lui remes i-a aparut motivarea sentintei la vreo doua luni dupa ce a executat deja pedeapsa iar la dragnea desi a trecut un an de la condamnare nu i-a aparut motivarea. Concluzia? nu conteaza motivarea ei TREBUIAU condamnati cu ORCE PRET. Motivarea? un moft.La asta duce parteneriatele contra naturii adica la abuzuri si la procente de 90%
    • +1 (7 voturi)    
      dreptate ai... (Joi, 10 noiembrie 2016, 23:24)

      vrempeBaselamititica... [utilizator] i-a raspuns lui EmilNae

      am avut ocazia să asist la un proces penal, unde judecătorul numai că nu îl pupa în cur pe procuror...
      "da domnule procuror, aveţi dreptate, domnule procuror, cum spuneţi dvs. domnule procuror"... am părăsit sala înainte să vomez acolo - probabil m-ar fi amendat pt. afront...
  • +1 (7 voturi)    
    post scriptum (Joi, 10 noiembrie 2016, 23:26)

    vrempeBaselamititica... [utilizator]

    dar cu plagiatul cum mai rămâne ?
    tot în ceaţă, tot în ceaţa ?
    • +1 (1 vot)    
      S-a format o comisie (Vineri, 11 noiembrie 2016, 7:51)

      Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui vrempeBaselamititica...

      http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21406263-exclusiv-cine-sunt-specialistii-care-analizeaza-lucrarea-doctorat-sefei-dna-urma-acuzatiilor-plagiat-surse.htm?nomobile=


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by