Aproape 80% dintre spitalele din Romania ar trebui sa fie inchise, daca regulile ar fi aplicate, a reiterat joi ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, adaugand ca aproape 30% dintre spitale functioneaza in cladiri cu risc seismic I sau II, potrivit Mediafax. La inceputul mandatului, ministrul Sanatatii declara ca aproape 80% din spitale ar trebui sa fie inchise, daca s-ar aplica toate regulile, afirmatie pe care ministrul o sustine si in acest moment.

Vlad VoiculescuFoto: Privesc.eu

"A fost o declaratie care i-a socat pe multi. Cred, insa, ca trebuie sa spunem lucrurilor pe nume. Coafand realitatea nu facem un serviciu nimanui, nici medicilor, nici decidentilor si, cu siguranta, nici pacientilor", a afirmat joi Vlad Voiculescu, in cadrul unei dezbateri.

Referitor la legea vaccinarii, ministrul Sanatatii a anuntat ca aceasta este "aproape finalizata": "Legea vaccinarii e aproape finalizata. O vom pune in transparenta foarte curand", spune Vlad Voiculescu.

Ministrul Sanatatii a adaugat ca 30% dintre spitalele nationale din Romania functioneaza in cladiri cu risc seismic I sau II: "Nu avem bani in Romania pentru a cladi toate spitalele de care aceasta tara are nevoie. Avem un studiu pe care il vom prezenta saptamana viitoare, cel mai probabil, un studiu al starii infrastructurii nationale de sanatate. Circa 30% din spitalele nationale din Romania functioneaza in cladiri cu risc seismic unu sau doi. Deci, avem nevoie de investitii masive in infrastructura de sanatate in Romania, iar, in opinia noastra, fondurile pot veni foarte bine si de la sectorul privat, iar eficienta pe care o poate aduce sectorul privat este esentiala."

Lucrurile esentiale pentru investitii sunt reprezentate de maparea serviciilor de sanatate din Romania si pregatirea proiectului, a mai declarat ministrul, pregatirea proiectului implicand stabilirea locului unde vor fi facute proiectele si realizarea studiilor de fezabilitate.

"Aceste lucruri le facem pentru cele trei spitale regionale pe care le avem inscrise in acordul de parteneriat cu Uniunea Europeana. Avem selectate doua terenuri la Cluj si la Craiova, pe care le-am primit de la Ministerul Apararii Nationale. De asemenea, un al treilea, la Iasi, va fi stabilit foarte curand, strict pe criterii tehnice", a explicat Vlad Voiculescu.

In legatura cu parteneriatul public-privat, Voiculescu a precizat ca spitalele nu vor fi privatizate, ci vor beneficia de tehnica din domeniul privat: Privatul nu intra in actul medical, actul medical ramane in responsabilitatea statului, insa, ceea ce face partenerul privat este sa puna la dispozitie, sa finanteze, sa construiasca si apoi sa puna la dispozitia statului cladirea spitalului si echipamentul si sa se asigure ca partea tehnica a spitalui functioneaza asa cum trebuie."

Referitor la legea vaccinarii, ministrul a sustinut ca aceasta este "aproape finalizata": "Legea vaccinarii e aproape finalizata. O vom pune in transparenta foarte curand", a adaugat Vlad Voiculescu.