Guvernul a aprobat miercuri programul national de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane a fost aprobat astazi de Guvern. Programul a fost aprobat in conditiile in care Romania se afla in situatia de risc iminent fata de aceasta boala, prin notificarea cazurilor de pesta porcina africana in Ucraina si in Republica Moldova, in vecinatatea tarii noastre, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Programul se aplica pana la eliminarea riscului privind aparitia pestei porcine africare si/sau declararea teritoriului Romaniei ca liber de boala.

Pentru porcinele domestice, Programul se aplica in exploatatiile comerciale si in exploatatiile nonprofesionale existente pe teritoriul Romaniei.

De asemenea, programul se aplica pentru toti porcii mistreti, indiferent de sistemul de proprietate/exploatare.

Hotararea adoptata de Guvern stabileste drept zona de mare risc fasia de teren aflata la frontiera de stat cu Ucraina, pe o distanta de 20 km de la frontiera spre interiorul tarii.

Activitatile necesare si obligatorii in scopul detectarii timpurii a virusului pestei porcine africane:

  • Notificarea imediata a medicului veterinar de libera practica sau a medicului veterinar oficial a cazurilor de imbolnavire sau moarte a animalelor susceptibile, in vederea examinarii si a recoltarii de probe pentru laborator;
  • Efectuarea supravegherii intensive, prin inspectii ale porcilor domestici si ale porcilor mistreti, pe o distanta de 20 km de la frontiera spre interiorul tarii, incepand de la frontiera cu Ucraina si cu Republica Moldova;
  • Supravegherea intensiva a populatiei de porci domestici si de porci mistreti aflate in localitatile, in fondurile cinegetice, in parcurile nationale si suprafetele Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", situate de-a lungul soselelor nationale si ale autostrazilor pe care pot circula mijloace de transport care vin din Ucraina si din Republica Moldova;
  • Intarirea controlului in punctele de trecere a frontierei de stat asupra produselor de origine animala aflate in bagajele persoanelor si in coletele sosite din tari terte, precum si asupra mijloacelor de transport, in vederea preintampinarii introducerii frauduloase a unor alimente de origine animala prin care se poate transmite pesta porcina africana;
  • Mentinerea unei stari permanente de alerta a centrelor locale de combatere a bolilor din judetele aflate la granita cu Ucraina si Republica Moldova;
  • In zonele de mare risc se supravegheaza saptamana evolutia mortalitatii la porcii aflati in exploatatii si in fondurile cinegetice, in parcurile nationale si suprafetele Rezervatiei Biosferei 'Delta Dunarii', crescatoriile de vanat si complexurile de vanatoare, pentru porcii mistreti.

Actul normativ cuprinde, se asemenea, masurile de profilaxie si control care se aplica la porcii domesticiti din exploatatiile de pe teritoriul Romaniei. Astfel, de exemplu, in zonele in care pesta porcina africana a fost confirmata oficial, este interzisa hranirea animalelor sau folosirea de asternut cu iarba sau fan provenite din zonele aflate sub restrictii. De asemenea, cresterea porcinelor domestice in spatii neingradite si neprotejate impotriva contactului cu porcii mistreti este strict interzisa.

In exploatatiile comerciale de porcine domestice, medicul veterinar de libera practica cu contract de prestari servicii veterinare are obligatia de a comunica directiei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judeteana, modificarile aparute in starea de sanatate a porcinelor si numarul animalelor moarte din exploatatie.

Un alt capitol se refera la masurile care se aplica pentru porcii mistreti din fondurile cinegetice, parcurile nationale, Rezervatia Biosferi ¬Delta Dunarii¬, crescatoriile de vanat si complexurile de vanatoare. Printre aceste masuri se afla si obligatia ca in crescatoriile de vanat si in complexurile de vanatoare sa existe un contract cu un medic veterinar de libera practica care sa asiste partidele de vanatoare, sa examineze vanatul, sa recolteze probele si sa certifice transporturile de vanat catre centrele de procesare.

Directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana are obligatia sa informeze periodic proprietarii crescatoriilor de vanat si ai complexurilor de vanatoare cu privire la situatia epizootologica a bolilor la porcii mistreti care evolueaza in comunitatea europeana si in tarile terte din jurul Romaniei.

Din momentul confirmarii oficiale a primului focar de pesta porcina africana in Romania sunt aplicate, in zonele cu restrictii pentru teritoriul considerat infectat, mai multe masuri.

Cotele de vanatoare sunt analizate de Minsiterul mediului, Apelor si Padurilor, impreuna cu Autoritatea Nationala Sanitara veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, si sunt stabilite tinand cont de necesitatea reducerii populatiei de porci mistreti existente;

De asemenea, administrarea de hrana pentru momirea porcilor mistreti la locurile de panda este permisa;

In schimb, hranirea sustinuta cu cantitati indestulatoare de hrana, pe parcursul iernii, a porcilor mistreti este interzisa;

Alta masura este incurajarea vanatorii care are ca obiect anumite categorii de proci mistreti, indeosebi pentru femelele adulte si sub-adulte. Tinta vanatorii este atingerea densitatii de 0,5 mistreti pe kmᅡ sau mai redusa, pentru a impiedica raspandirea bolii.

ANSVSA si directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene vor desfasura campanii de informare si avertizare periodice, pentru informarea tuturor categoriilor de persoane care pot veni in contact cu porcii mistreti, referitor la strategia stabilita pentru profilaxia si controlul bolii.

De asemenea, Programul aprobat de Executiv cuprinde si Planul de contingenta al Romaniei pentru pesta porcina, care cuprinde prevederi privind desemnarea si atributiile factorilor de decizie si interventie in focare, resursele financiare, de personal si echipamente, necesarul de instruiri, modul de comunicare a crizei si modul de ecarisare a materiilor de risc rezultate din focare.

Astfel, in cazul masurilor ce se intreprind pentru lichidarea focarelor de pesta porcina africana se aproba despagubiri in conditiile stabilite de HG 1214/2009.

Costurile necesare aplicarii masurilor legale de control al bolilor infecto-contagioase sunt finantate din bugetul ANSVSA, precum si al unitatilor subordonate.

Sursele financiare necesare altor masuri ce se impun pentru prevenirea si combaterea pestei porcine africane se asigura prin bugetele anuale aprobate ANSVSA si ale institutiilor care contribuie la aplicarea masurilor de control.

Daca fondurile prevazute in buget nu sunt suficiente, acestea se asigura cu prioritate prin virari de credite bugetare si de angajament sau se pot aloca fonduri din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului.