Presedintele Klaus Iohannis i-a primit marti, la Palatul Cotroceni, pe ministrii afacerilor externe, respectiv sefii delegatiilor ministeriale ai celor noua state aliate ale Flancului Estic, prilej cu care a afirmat ca este necesar ca in 2017 sa fie organizata o noua reuniune ministeriala a Formatului Bucuresti pentru a evalua implementarea deciziilor Summitului NATO de la Varsovia, informeaza Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, seful statului a discutat cu ministrii de externe despre stadiul si perspectivele implementarii deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varsovia, in contextul obiectivului Formatului Bucuresti de a valorifica expertiza statelor de pe Flancul Estic, in vederea oferirii unei contributii comune cat mai substantiale la procesele si proiectele in derulare ale NATO.

"Intalnirea a permis, totodata, realizarea unui schimb de opinii pe subiecte de pe agenda de securitate internationala, de interes pentru tarile participante si tinand cont de faptul ca statele din Formatul Bucuresti au o responsabilitate speciala in ceea ce priveste securitatea si stabilitatea de la Marea Baltica la Marea Neagra", se arata in comunicatul citat.

Totodata, seful statului a subliniat si importanta regiunii Marii Negre pentru securitatea Aliantei in ansamblul sau. In acest context, presedintele Iohannis a transmis participantilor faptul ca Romania a fost si va ramane ferm angajata in indeplinirea tuturor obligatiilor care ii revin pentru asigurarea securitatii NATO.

Klaus Iohannis a atras atentia, conform sursei citate, ca implementarea deplina a deciziilor luate la Summitul NATO de la Varsovia reprezinta un test al credibilitatii pentru Alianta. El a mai aratat ca este esential ca prezenta inaintata a NATO sa fie implementata coerent atat in Nordul, cat si in Sudul Flancului Estic, pentru a exista o abordare echilibrata a Aliantei in aceasta regiune.

"Presedintele Klaus Iohannis a aratat ca ne aflam intr-un moment important pentru relatia transatlantica, care ramane esentiala pentru securitatea europeana si a regiunii. In opinia sefului statului, transmisa participantilor la reuniune, aliatii de pe ambele maluri ale Atlanticului trebuie sa continue sa investeasca in consolidarea acesteia, fiind un moment important si pentru NATO ca organizatie, care este in plin proces de implementare a deciziilor ambitioase de la Varsovia, intr-un context de securitate complex", se mai precizeaza in comunicat.

De asemenea, ministrii afacerilor externe, respectiv sefii delegatiilor ministeriale ai statelor aliate ale Flancului Estic au subliniat utilitatea si importanta Formatului Bucuresti.

Potrivit sursei citate, ei au evidentiat, in discutii, interesul pentru a examina in cadrul reuniunii ministeriale, pe langa stadiul implementarii deciziilor Summitului NATO, aspecte privind, printre altele, securitatea regiunii Marii Negre si a Marii Baltice si efectele actiunilor Rusiei in aceste regiuni, privind intarirea parteneriatului NATO-UE, privind rezilienta partenerilor Aliantei si a statelor membre, razboiul hibrid, securitatea cibernetica si energetica, comunicarea strategica, continuarea adaptarii NATO.

La intalnirea cu presedintele Iohannis au participat ministrii de externe din Romania, Estonia, Lituania, Polonia, Slovacia, ministrii adjuncti de externe din Cehia, Letonia, Ungaria, precum si reprezentantul permanent al Bulgariei la NATO.

Tot marti, seful statului s-a intalnit si cu secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, cu care a avut un schimb de vederi asupra prioritatilor curente ale Aliantei Nord-Atlantice, cu accent asupra stadiului si perspectivelor implementarii deciziilor adoptate la Summitul de la Varsovia, respectiv asupra evolutiilor de securitate din vecinatatea estica a NATO.

Administratia Prezidentiala arata ca o atentie aparte a fost acordata aspectelor legate de consolidarea posturii de descurajare si aparare a NATO pe flancul estic, mai ales cele privind Romania, respectiv asupra cresterii rolului Aliantei in proiectarea stabilitatii, prin dezvoltarea sprijinului pentru statele partenere.

Presedintele Iohannis a adresat felicitari secretarului general adjunct al NATO pentru preluarea recenta a mandatului sau si a asigurat-o de intregul sprijin al tarii noastre in realizarea acestuia. Totodata, el a multumit inaltului demnitar al Aliantei pentru faptul ca prima sa vizita oficiala intr-un stat aliat are loc in aceste zile la Bucuresti.

"Secretarul General Adjunct Gottemoeller a subliniat aprecierea deosebita pe care o poarta Romaniei si efortului tarii noastre pentru intarirea securitatii aliate, inclusiv in contextul organizarii de catre Bucuresti a Formatului cu acelasi nume, dar si prin contributia tarii noastre, prin Baza Deveselu, la sistemul NATO antiracheta, gazduirea comandamentelor NATO sau prin aportul la punerea in aplicare a deciziilor Summitului de la Varsovia", arata Administratia Prezidentiala.

De asemenea, presedintele Iohannis a asigurat cu privire la angajamentul Romaniei de a indeplini toate obligatiile care ii revin la nivel aliat, evidentiind ca gazduirea dialogului in Formatul Bucuresti este un exemplu al efortului romanesc pentru realizarea obiectivelor NATO, care trebuie sa "devina mai puternic, prin dezvoltarea cooperarii regionale in sprijinul obiectivelor NATO, tinand cont de interesul special al tarilor Europei Centrale si de Est pentru securitatea, stabilitatea si prosperitatea spatiului de la Marea Baltica la Marea Neagra, respectiv in contextul evolutiilor de securitate din Vecinatatea Estica si Sudica".

"Presedintele Romaniei a indicat importanta realizarii deciziilor aliate privind prezenta inaintata a NATO in sudul Flancului Estic, pe cele trei componente ale sale - terestra, aeriana si maritima, secretarul general adjunct exprimand tot sprijinul conducerii Aliantei si al sau personal pentru implementarea acestora", mentioneaza Administratia Prezidentiala.

Potrivit sursei citate, cei doi inalti oficiali au cazut de acord ca este necesara o abordare coerenta si unitara a dimensiunii nordice si respectiv sudice a Flancului Estic, indispensabila pentru o descurajare puternica din partea NATO.

Oficialul NATO a adresat multumiri Romaniei pentru contributia tarii noastre la stabilizarea Afganistanului.

Potrivit sursei citate, cei doi inalti demnitari au discutat totodata despre masurile NATO de proiectare a stabilitatii, inclusiv asistenta aliata pentru parteneri, precum si din vecinatatea directa a Romaniei.