Marius Bulancea, propus de ministrul Justitiei sef al sectiei a II-a a DNA, le-a vorbit luni procurorilor din CSM despre vulnerabilitatile sistemului, acesta sustinand ca sunt situatii in care se incearca intimidarea magistratilor prin aparitia unor informatii despre viata acestora in mass-media si ca fraudele din sanatate sunt, procentual, mai mari decat in alte domenii, relateaza Mediafax.

Marius Bulancea, DNA (dreapta)Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"E un caz in curs de investigare si care tinea de colectarea de date tinand de viata privata a procurorului sef anticoruptie. Mai sunt si alte cazuri, nu de o asemenea intensitate. Sunt situatii in care procurori sau magistrati care solutioneaza cauze de competenta DNA au avut date despre viata lor colectate, nu as spune ca prin mijloace infractionale, si apoi folosite aceste date, aparute prin mass-media, iar eu cred ca scopul demersului era de a pune presiune asupra magistratilor", le-a spus Marius Bulancea procurorilor din CSM, facand referire la cazul in care se fac investigatii privind incercari de intimidare la adresa Laurei Codruta Kovesi.

Una dintre intrebarile adresate magistratului de procurorii din CSM se refera la cum ar trebui sa reactioneze un procuror cu functie de conducere cand se incerca intimidarea prin intermediul altui magistrat.

"In functie de cat de solide sunt datele si daca vorbim de o abatere disciplinara, mi se pare inacceptabil la nivel etic in primul rand. Modalitatile sunt de la o posibila raspundere penala, in masura in care sunt transmise informatii nepublice si care tin de ancheta penala si unde poate fi trasa raspunderea penala, nu as avea nicio emotie sa fac o sesizare din oficiu intr-un asemenea caz. Daca vorbim de o eventuala raspundere disciplinara, in functie de natura informatiilor transmise, de modalitatea in care le-a transmis, mi se pare ca trebuie sa existe un raspuns foarte ferm pentru asa ceva, pentru ca deja e foarte greu sa lucrezi intr-un mediu incarcat. In masura in care un coleg este in spatele unui asemenea demers, mi se pare ca este foarte grav si sistemul trebuie sa raspunda repede si ferm", a mai spus Marius Bulancea.

Ministerul Justitiei, Raluca Pruna, sustine ca aparitia unor informatii despre magistrati in spatiul public este o problema.

"Nu este ceva exceptional sa aflam care e procurorul care investigheaza un caz. Si sigur ca acest lucru este un tip de presiune pe procuror si cred ca raspunsul pe care domnul procuror sef Bulancea l-a dat a fost fara echivoc. Nu pot sa spun ca este un fenomen, dar pot sa spun ca e o problema grava. Au fost situatii in care politicienii investigati au numit ei insisi procurorul si l-au amenintat. Eu cred ca in oricare stat, mai cu seamaa intr-un stat membru, acesta este un lucru extrem de grav, pentru ca procurorul actioneaza in numele statului, niciodata nu face ceva in numele sau propriu si pentru ca, cel mai important, toate aceste acte ajung in fata unui judecator. Cifrele privind achitarile sunt mult sub media europeana", a declarat Raluca Pruna.

In ceea ce priveste obiectivele pe care cei doi procurori le au la conducerea Sectiei pentru combaterea faptelor conexe coruptiei, acestea sunt legate de combaterea fraudelor in sanatate si in ceea ce priveste achizitiile publice.

"In momentul in care incepi sa cunosti firmele care sunt mari importatori de echipamente medicale, care sunt modalitattile prin care uneori unii furnizori maresc artificial pretul, care sunt mecanismele si unde le poti gasi, ce alte dosare au fost solutionate, cine cu cine este prieten, care functionar din Ministerul Sanatatii cunoaste un importator de produse medicale, cum ia mita aceasta categorie de functionari, continuand aceasta specializare si incercand sa obtinem informatii din mai multe surse, cu informatii mai bune si pe care stii cum sa le folosesti, cred ca o sa creasca eficienta, pentru ca e o zona care doare pe toata lumea. Daca am putea sa contribuim, sa diminuam la un nivel semnificativ frauda din sanatate, asta chiar s-ar cunoaste. Procentul cu care se supraevalueaza achizitiile cred ca e ceva mai mare decat la infrastructura", a sustinut Marius Bulancea la interviul de la CSM.

"Am stabilit ca obiective combaterea coruptiei in achizitiile publice, in primul rand in domeniul medical si in infrastructura rutiera, dar nu numai, combaterea fraudelor privind fondurile europene, limitarea stocului de dosare vechi, dialogul cu institutiile din domeniul combaterii fenomenului infractional si sporirea eficientei prin investigatii cand ne confruntam cu probleme grave privind infractionalitatea transfrontaliera. In legatura cu limitarea stocului de dosare vechi, din cate stiu eu, e un dosar din 2004, este cel mai vechi, dar acolo sunt cateva dificultati de ordin obiectiv, vorbim de niste comisii rogatorii, de o specializare, de o extradare si neindeplinirea acestor conditii prevazute de lege inseamna ca nu se poate solutiona. Procurorul a constatat ca sunt fapte si ca le poate proba, dar are nevoie de indeplinirea acestor conditii", a sustinut Paul Dimitriu.

Procurorii Marius Bulancea si Paul Dumitriu au primit aviz favorabil in unanimitate de la Sectia de procurori a CSM pentru conducerea Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie din cadrul DNA, propunerile urmand sa ajunga la Klaus Iohannis.

Marius Bulancea, fost consilier al Laurei Codruta Kovesi, a fost propus de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, in functia de procuror sef al Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate coruptiei din cadrul DNA, Paul Dumitriu fiind propus pentru functia de procuror sef adjunct al acestei sectii.

Unul dintre dosarele la care a lucrat Marius Bulancea este "Gala Bute", in care Elena Udrea si Ion Ariton, fosti ministri, au fost trimisi in judecata alaturi de alte persoane.

Paul Dumitriu este procurorul care a intrumentat dosarul "Transformatorul" in care a fost condamnat la inchisoare cu executare fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu. Magistratul a candidat pentru un loc in CSM insa nu intrunit voturile necesare.