Gabriel Oprea a devenit general de brigada indeplinind doua din cele trei conditii prevazute in Statutul cadrelor militare, respectiv cele privind functia avuta si studiile absolvite, anunta, luni, Ministerul Apararii Nationale (MApN), potrivit News.ro. In legatura cu a treia conditie, ca ofiterul sa fi avut calificativul "Foarte bun" in ultimul an de activitate, MApN arata ca, la data analizarii in comisia de selectie, Oprea nu avea intocmita o astfel de apreciere de serviciu, precizand insa ca, la acordarea gradului, au fost respectate reglementarile aplicabile in anul 2001.

Gabriel OpreaFoto: AGERPRES

Ministerul Apararii Nationale anunta, luni, ca decizia de acordare a gradului de general de brigada colonelului Gabriel Oprea s-a facut cu respectarea reglementarilor in materie din 2001 si a procedurilor interne ale ministerului.

Comisia care analizat indeplinirea conditiilor legale pentru acordarea gradului de general de brigada colonelului Gabriel Oprea a constatat ca au fost indeplinite doua din cele trei conditii prevazute la articolul 1081 din Statutul cadrelor militare, cele privind functia avuta si studiile absolvite, arata MApN.

"In ceea ce priveste indeplinirea celei de-a treia conditii din acelasi articol, cea referitoare la aprecierea cu cel putin calificativul "Foarte bun" in ultimul an de activitate, comisia a constatat ca, de la data rechemarii in activitate, 15 februarie 2001, la data analizarii in comisia de selectie, ofiterul nu avea intocmita o astfel de apreciere de serviciu, aceasta fiindu-i intocmita la data de 24.01.2002, in conformitate cu prevederile legale in vigoare la acea data", potrivit MApN.

Reprezentantii Ministerului Apararii arata ca Statutul cadrelor militare nu precizeaza daca sintagma "calificativul "Foarte bun" in ultimul an de activitate", se refera strict la activitatea din anul precedent anului inaintarii in grad sau dintr-un ultim an de activitate, indiferent care ar fi acesta.

"In anul 2000, domnul Gabriel Oprea avea calitatea de cadru militar in rezerva si nu i s-a intocmit o apreciere de serviciu, ultima apreciere a sa in calitatea de militar activ datand din anul 1992, cand a fost apreciat cu calificativul "Foarte bun". Totodata, comisia a constatat ca legiuitorul nu a precizat in Statutul cadrelor militare daca sintagma "calificativul "Foarte bun" in ultimul an de activitate", se refera strict la activitatea din anul precedent anului inaintarii in grad sau dintr-un ultim an de activitate, indiferent care ar fi acesta", precizeaza MApN.

Comisia de selectie a MApN pentru functiile de general/amiral a hotarat, in data de 8 noiembrie 2001, sa se supuna aprobarii ministrului nominalizarea a 17 colonei/comandori, carora sa li se acorde gradul de general de brigada/similar, potrivit Ministerului Apararii.

"Din referatul de aprobare, semnat de ministrul Apararii Nationale, rezulta acordul Colegiului MApN pentru toti cei 17 ofiteri propusi. Acesta a fost transmis Presedintelui Romaniei printr-o scrisoare din 14 noiembrie 2001", mai arata MApN, care aminteste ca, in 29 noiembrie 2001, presedintele Romaniei a emis un decret prin care, alaturi de alti 16 ofiteri, i s-a acordat gradul de general de brigada si colonelului Gabriel Oprea.

Comisia care a verificat modul in care Gabriel Oprea a fost inaintat la gradul de general de brigada a fost constituita la inceputul lunii octombrie.

"Ca urmare a sesizarilor si solicitarilor de informatii venite din partea jurnalistilor privitoare la indeplinirea conditiilor legale pentru inaintarea de la gradul de colonel la cel de general de brigada a generalului (r.) Gabriel Oprea, ministrul Apararii Nationale a dispus constituirea, la nivelul MApN, a unei comisii care sa analizeze aspectele semnalate. Rezultatele acestei analize vor fi comunicate cu promptitudine catre mass-media si opinia publica", a anuntat, in 4 octombrie, Ministerul Apararii.

Gabriel Oprea este general cu patru stele in rezerva din octombrie 2009, cand a fost inaintat in grad prin decret al presedintelui Traian Basescu. Anterior, in 1 decembrie 2008, Oprea fusese inaintat in gradul de general-locotenent in rezerva.

Gabriel Oprea a absolvit in 1983 cursurile Scolii Militare de Ofiteri Activi din Sibiu, cu diploma si gradul de locotenent. In 1990 si-a luat licenta in drept la Universitatea din Bucuresti, in 1997 a absolvit cursurile postuniversitare ale Colegiului National de Aparare, iar in anul 2000 si-a sustinut lucrarea de doctorat in domeniul Procedurii Penale sub coordonarea profesorului universitar doctor Ion Neagu.

Dupa absolvirea Scolii Militare de Ofiteri, la arma Intendenta, specialitate Logistica, in urma careia a obtinut gradul de locotenent, Gabriel Oprea a activat pana in 1990 ca ofiter de intendenta si apoi ca ofiter consilier juridic cu grad de capitan, fiind activat in 2001 drept colonel de Justitie.

In decembrie 2001 a fost promovat la gradul de general maior activ de justitie militara. In 2003 a primit a doua stea la gradul de general, in urma activitatii desfasurate la Rezervele Statului intr-o functie de general cu trei stele.

Dupa ce a fost trecut in rezerva, a primit a treia stea la 1 decembrie 2008, iar din octombrie 2009 este general cu patru stele.