Lucrarile de consolidare, restaurare si conservare la Arcul de Triumf vor fi incheiate pana pe 25 noiembrie, astfel incat sa permita pregatirile pentru parada de Ziua Nationala, a anuntat, luni, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, care a vizitat santierul acestui obiectiv, transmite Agerpres.

Simulare cum va arata Arcul de triumf dupa reabilitareFoto: PMB

"Avem garantia din partea constructorului ca lucrarea se va incheia maximum pe 25 noiembrie, astfel incat - asa cum am discutat cu reprezentantii Ministerului Apararii Nationale - cu trei zile inainte de defilare sa se poata face pregatirile in aceasta zona. Nu mai este niciun motiv acum ca acest obiectiv sa nu fie finalizat, pentru ca am semnat si actele aditionale necesare, am facut si toate platile restante, am mediat conflictele care au aparut de-a lungul anilor intre constructor, proiectant si consultant. Lucrarea este aproape de finalizare, toate finisajele se vor face in aceasta perioada si intentia este clara, aceea ca oricine sa poata vizita Arcul de Triumf", a precizat edilul general.

In acest sens, Gabriela Firea a declarat ca Administratia Strazilor va amenaja treceri pietonale si semafoare, astfel incat obiectivul sa poata fi dat circuitului turistic. Ea a mentionat ca Arcul de Triumf a fost consolidat cu ajutorul finantarii europene oferite prin Programul Operational Regional - axa Dezvoltare Durabila si Promovarea Turismului. Din suma totala de 6,6 milioane de euro, doar 5 milioane s-au dovedit a fi eligibili, restul urmand sa fi acoperit de municipalitate. In plus, Primaria Capitalei a platit aproape un milion de euro pentru finalizarea acestor lucrari, ceea ce a dus costul total al lucrarilor la 7,6 milioane de euro.

Firea a declarat ca, in urma consolidarii, Arcul de Triumf va rezista la un cutremur de peste 8 grade. Izolatorii antiseismici au trebuit sa fie omologati in Europa, iar procedeul a fost unul mai indelungat, a mentionat primarul general.

Alaturi de primarul general s-au aflat presedintele Partidului Socialistilor Europeni (PES), Serghei Stanishev, precum si primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.