Un transport de deseuri toxice din Romania, care a ajuns in Hong Kong, se afla in centrul unui scandal in Asia, dupa ce autoritatile i-au cerut companiei de transport sa trimita inapoi incarcatura in tara noastra, relateaza The Malawi Mail, potrivit News.ro.

Initial, compania a incercat sa descarce containerele in Malaysia, dar autoritatile au interzis acest lucru.

Departamentul pentru Protectia Mediului din Hong Kong a anuntat ca in seara zilei de 3 noiembrie i-a cerut companiei care opereaza transportul sa trimita cele 123 de containere in care s-ar afla deseuri toxice sa le trimita inapoi in Romania.

Anterior, operatorii transportului ar fi incercat sa imparta cele peste 2.723 de tone de deseuri toxice produse de industria mineritului intre mai multe vase cargo, care sa le duca in Malaysia, unde sa le depoziteze ilegal. Schema ar fi esuat.

Departamentul malaysian al Mediului (DOE) a anuntat saptamana trecuta ca unul dintre vapoare, cu opt containere in care se aflau 177,12 tone de deseuri - care ar contine arsenic si cadmiu - urma sa ajunga la Port Klang pe 29 octombrie, dar a primit ordin sa se intoarca in ultimul port unde a fost primit, adica in Hong Kong.

DOE a precizat si a trimis companiei care opera vasul o scrisoare prin care o anunta ca nu va primi nici urmatorul transport, ce urma sa ajunga pe 4 noiembrie.

Potrivit Malawi Mail, transportul a plecat din Romania in decembrie 2015. Initial, a incercat sa descarce containerele in Shanghai, dar nu a primit permisiune.

A ajuns apoi la Hong Kong, unde a stat o luna. S-a indreptat dupa aceea spre Macao, dar a primit ordin sa se intoarca la Hong Kong.