Circa 300 de persoane au protestat duminica, in comuna Feleacu, de langa Cluj-Napoca, impotriva unui proiect de modernizare a drumului DN1E60, coordonat de Compania Nationala de Drumuri (CNADNR) si prin care au fost amplasate niste separatoare de drum, care ii impiedica sa ajunga, cu masina, la gospodariile lor, transmite Agerpres.

De asemenea, oamenii au protestat si pentru a aminti ca asteapta de ani de zile retrocedarea a peste 400 de hectare de livezi aflate pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca si care fac parte, spun ei, din teritoriile stramosesti ale locuitorilor comunei Feleacu.

Cele 300 de persoane s-au adunat duminica la pranz la marginea comunei lor, intr-un loc aflat la marginea DN1E60 si au adus cu ei bannere pe care au scris mesaje precum 'Stop afacerilor cu borduri. Nu distrugeti soseaua E60. Este bun national', 'Protestam impotriva distrugerii soselei nationale E60 si ingradirea accesului la domiciliile proprietarilor', dar si mesaje care amintesc de faptul ca asteapta de 25 de ani sa li se retrocedeze pamanturile - 'Nu validati abuzurile comuniste. Nu lasati Primaria Cluj sa incalce hotarul Feleacului', 'Protestam impotriva nerestituirii, dupa 25 de ani, a pamanturilor stramosesti, abuziv luate de regimul comunist'.

Oamenii au si scandat aceste mesaje, sau altele care transmiteau aceste idei, iar primarul comunei Feleacu, Gabriel Costea, a spus si el ca iesirea oamenilor in strada a fost determinata de proiectul de modernizare a drumului national care trece pe langa localitate si care ar fi "executat la misto".

'Au impartit drumul national in doua, nu avem treceri de pietoni, nu putem sa ajungem la casele noastre, trebuie sa mergem 5 kilometri pana la Tureni ca sa intoarcem. Lucrarile sunt executate la misto, cand ploua se aduna apa si apoi se scurge pe drum, daca ingheata la iarna, traficul va fi haos. Protestam si fata de faptul ca terenuri de peste 400 de hectare de livezi nu sunt date inapoi locuitorilor din Feleacu. Acestea sunt validate din 2003 de comisia judeteana de fond funciar, iar de atunci Primaria Cluj-Napoca refuza punerea in posesie. Terenurile sunt proprietatea locuitorilor din Feleacu, aflate pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca. Dreptul la proprietate e sfant, deci ne sunt incalcate drepturi constitutionale', a spus Costea.

Atat edilul, cat si oamenii au spus ca nu se vor opri aici si ca daca nu se gaseste o rezolvare pentru problemele lor, vor muta protestele in fata Primariei Cluj-Napoca.

Protestul celor 300 de persoane din comuna Feleacu a fost supravegheat de efective de jandarmi, ca masura de prevedere in caz ca acestia ar fi dorit sa blocheze drumul, lucru care nu s-a intamplat. Protestul a fost autorizat.