Procedura pentru realizarea unei Strategii de dezvoltare a turismului in Bucuresti va fi demarata in curand, le-a transmis primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, omologilor sai din Tel Aviv si Ierusalim, Ron Huldai si Nir Barkat.

Gabriela FireaFoto: Agerpres

Potrivit unui comunicat de PMB, Gabriela Firea a efectuat o vizita oficiala in Israel, la invitatia celor doi primari israelieni, informeaza Agerpres.

Una dintre temele abordate in timpul discutiilor a vizat incurajarea turismului intre Romania si Israel.

"Israelul este pe primul loc in top in ceea ce priveste numarul de turisti ce viziteaza Bucurestiul, urmat de Germania, Italia, Marea Britanie si SUA. In ultimii trei ani, numarul a crescut constant - 130.000 de turisti in plus in fiecare an. Pana la finalul acestui an vom consemna faptul ca Bucurestiul a primit peste un milion de vizitatori. Nu suntem insa multumiti. (...) Dorim sa deschidem birouri de reprezentare ale Capitalei Romaniei, a caror principala sarcina va fi promovarea Bucurestiului ca destinatie turistica si de afaceri", a spus Firea, citata in comunicat.

Conform acesteia, in prezent, exista un singur Punct de Informare Turistica, oficial, administrat de Municipalitate, situat in Pasajul Universitatii, iar la PMB sunt doar 3 angajati care se ocupa de promovarea Capitalei.

"Vom demara in curand procedura publica pentru realizarea unei Strategii de dezvoltare a turismului in Municipiul Bucuresti, deoarece nu exista, la ora actuala, nicio strategie. Ne concentram pe acele aspecte pe care ni le reproseaza turistii - infrastructura cu probleme, slaba punere in valoare a unor obiective turistice - cladiri, muzee etc. La propunerea mea, CGMB a aprobat de curand o serie de proiecte de reconfigurare a Centrului Capitalei, care vizeaza amenajarea mai multor parcari subterane, piatete si bulevarde din centrul Capitalei si amenajarea a doua muzee. Sustinem si foarte multe proiecte culturale, pentru ca si aceasta este o cale de atragere a turistilor. Dorim sa infiintam cate un teatru in fiecare sector al Capitalei, oferta in domeniul muzeelor, a spatiilor de expunere pentru operele de arta va creste. De asemenea, intentionam sa realizam o harta digitala a Bucurestiului, care sa contina toate cladirile si monumentele aflate in circurite turistice si sa o postam pe site-ul Primariei", a spus Firea, potrivit sursei citate.

La randul sau, Nir Barkat a afirmat ca brandul Ierusalimului este fondat pe aceste doua linii de actiune: potential turistic si cultural al orasului, in paralel cu dezvoltarea stiintei si tehnologiei.

Potrivit comunicatului, cei doi primari israelieni au felicitat-o pe Firea pentru alocarea unui spatiu pentru realizarea Muzeului Holocaustului si Istoriei Evreilor, pentru inaugurarea un spatiu public cu numele lui Elie Wiesel si pentru intoarcerea Teatrului Evreiesc de Stat in sediul sau, unde lucrarile au fost finalizate, iar receptia urmeaza sa se realizeze in aceasta saptamana. In plus, PMB sustine financiar, prin alocarea a 50.000 euro, a Festivalului de Teatru Idis, sustine sursa citata.

Gabriela Firea a prezentat si masurile luate pentru incurajarea investitorilor israelieni. "Am decis infiintarea unui Birou dedicat investitorilor, cu principala sarcina de a ii sprijini si consilia in ceea ce priveste procedurile birocratice", a aratat Firea.

Ajutorarea seniorilor, programele destinate tinerilor si rezolvarea crizei de locuinte si a traficului aglomerat s-au numarat de asemenea printre temele discutate de primarul Bucurestiului cu omologii sai israelieni.