Renate Weber, singurul europarlamentar roman prezent in delegatia care a mers in deplasarea de trei zile in Uruguay*, deplasare despre care Politico scrie ca a costat in total Parlamentul European jumatate de milion de euro, a declarat vineri pentru HotNews ca intalnirea a insemnat pentru ea doua zile si jumatate de activitate “super plina” dupa o calatorie de 21 de ore. Despre scopul acestei vizite si a delegatiei Euro-Latinoamericana, Weber spune ca se urmareste apropierea din punct de vedere principial si al valorilor intre UE si America Latina, la care se adauga discutii pe teme precum finantarea partidelor politice si intocmirea unor rapoarte comune.

Renate WeberFoto: renateweber.eu

*potrivit afirmatiei lui Renate Weber.

Renate Weber: Intotdeauna intalnirile acestea Euro-Lat, la care participa membri din Parlamentul European si deputati din diferitele parlamente regionale din America Latina, au loc de doua ori pe an, o data in Europa si o data in America Latina Acolo se intampla ceea ce de ani de zile noi incercam sa construim. Este o punte de legatura intre Parlamentul European si diferite parlamente regionale din America Latina. Se lucreaza in comisii – exista 4 comisii – si se lucreaza si in plen. (...) Pe de o parte au loc dezbateri pe teme foarte generale, pe teme de politici publice sau pe teme de interes. La aceasta intalnire, Columbia era inainte de referendum si s-a discutat foarte mult pe aceasta tema. In acelasi timp, in cadrul comisiilor se elaboreaza rapoarte comune. De data aceasta s-au discutat si s-au votat mai multe astfel de rapoarte. Chiar si eu am avut un raport care s-a votat in sfarsit in sesiunea de la Montevideo – si care se referea la chestiunea migratiei in contextul actual mondial. Asta este ceea ce se intampla intotdeauna in aceste intalniri.

Reporter: Cei de la Politica scriu ca la aceasta intalnire a fost mai mult vorba despre turism.

R.W: Poate pentru dansii. Eu una am muncit doua zile si jumate de nu m-am vazut.

Rep.: Considerati ca aceste intalniri sunt utile?

R.W: Intotdeauna. Personal am fost intodeauna o mare sustinatoare a apropierii dintre UE si America latina. Iar aceasta intalnire Euro-Lat intotdeuna ne ofera posibilitatea de a discuta cu politicieni din America Latina, dar nu numai. Au avut loc si forumuri ale societatii civile, forumuri ale femeii...Vin si organizatii neguernamentale, oameni din zona academica. Credeti-ma ca nu este deloc usor. Sa va dau un exemplu, pana in Montevideo am facut 21 de ore la dus si tot atatea la intors. E greu de ajuns, ai de schimbat vreo trei avioane. Faci 21 de ore, ajungi acolo si, credeti-ma doua zile si jumatate sunt de activitate super plina! Dar super plina!

Rep.: Nu ati avut nici momente in care sa puteti vizita sau..

R.W: Doamne fereste! De data asta nimic. Dar nimic, nimic. Chiar nimic. Si a mai fost si o problema pentru ca Air France-ul, din pacate, ne-a anulat zborul de intoarcere. Dimpotriva, calatoria a fost cu peripetii cat cuprinde si cu neplaceri. Este strict activitate la greu si intodeuna cand am fost in America Latina pentru astfel de intalniri programul a fost foarte strans. Nimeni nu se duce acolo sa se plimbe. Daca cineva ramane o zi in plus dupa aia, asta nu mai stiu eu sa va spun.

Rep:. Daca cineva ramane, o face pe cheltuiala lui?

R.W: Absolut. La noi platesti tot si Parlamentul European ramburseaza numai zilele efective de sedinta. Oriunde te duci, tu platesti mai intai si apoi iti sunt rambursati banii. Nu am vazut articolul de la Politico. De data aceasta au fost salile de sedinta tot timpul pline. V-o spun pentru ca am fost acolo non-stop. Daca o fi prins pe unul care o fi venit si s-o fi facut ca munceste, din asta sa faci un caz chiar nu e corect.

Rep.: Dintre europarlamentarii romani a mai venit cineva? Am vazut ca doamna Tapardel mai este in adunare.

R.W: Nu a fost acum in Montevideo. Din Romania, numai eu am fost, din ce imi aduc aminte. In general in zona Americii Latine ai nostri nu prea...

Rep.: Stiti vreun motiv pentru care europarlamentarii romani prefera sa nu mearga in America Latina?

R.W: Probabil ca au mai putin interes. Sunt prinsi in alte delegatii. Nu stiu sa va spun. Saptamana asta de exemplu, daca ar fi fost sa merg pe ceea ce as fi putut sa fac, ar fi trebuit sa fiu in Chile. Tot asa, un zbor de 24 de ore pana in Chile, ca sa stau doua zile in intalniri. De data asta am ales sa nu merg, pentru ca m-am uitat pe program si nu mi se parea ca ar trebui neaparat sa fiu acolo. La Euro-Lat, da, bineinteles, pentru ca era si raportul meu discutat si pus la vot. A fost plin, plin tot timpul si amfiteatrul si salile de comisii. Chiar nu inteleg de ce s-au cei de la Politico de aceasta intalnire...

Rep.: Ei spun ca intalnirea a costat jumatate de milion de euro.

R.W: Costurile cu siguranta sunt mari (...) Insa la deputatii prezenti se adauga staff-ul din Parlament, staff-ul grupurilor politice – pentru ca si grupurile politice isi trimit consilierii politici – si mai vine stafful de la comisia Euro-Lat din Parlament. Acum, parca jumatate de milion mi se pare exagerat, dar mi se pare rau exagerat.

Rep.: Care este rezultatul concret al acestor intalniri?

R.W: Noi nu facem legiferare. Euro-lat-ul este gandit ca toate celelalte delegatii. Euro-Lat-ul este o structura specializata pe America Latina si care are in vedere aceasta apropiere de dezbatere politica intre deputatii europeni si deputatii din America Latina. (...) De exemplu, in America Latina se vorbeste despre situatia partidelor politice, felul in care sunt constituite, modul in care se finanteaza viata politica. Aceste lucruri sunt foarte diferite de la o tara la alta. In cateva tari este dezastru. Acum, de exemplu, a fost aprobat un raport facut in comun. Si asta este important pentru ca se dezbate cu privire la felul in care lucrurile astea ar trebui schimbate, la ce inseamna responsabilitatea politica, la cum sa se finanteze. Este o formula prin care vrem sa ne apropiem si din punct de vedere principal, al valorile (...) Altceva, concret pot sa va spun ca datorita acestui forum s-a infiintat o fundatie comuna America Latina si Europa, in fruntea careia este fosta comisara europeana pentru relatii internationale Benita Ferrero-Waldner si care are si fonduri pentru burse, pentru proiecte culturale si educationale intre cele doua continente.

O delegatie de circa 40 de europarlamentari carora li s-a adaugat personal administrativ a efectuat in septembrie o vizita de 3 zile in Uruguay care a costat Parlementul European peste jumatate de milion de euro. Vizita, care a avut drept rezultat rezolutii fara caracter obligatoriu, un angajament si sprijin pentru procesul de pace, si-a atras numeroase critici, a scris vineri publicatia Politico. Mai multe detalii aici.