Un lector universitar din cadrul Universitatii de Petrol si Gaze (UPG) Ploiesti a fost trimis in judecata pentru luare de mita, el fiind acuzat ca a primit bani de la 80 de studenti, dar si unele servicii, respectiv munci casnice precum cositul ierbii, pentru ca acestia sa promoveze examenele la diverse materii, informeaza Mediafax.

Potrivit unui comunicat emis, vineri, de Directia Generala Anticoruptie (DGA), procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Prahova a trimis in judecata un lector universitar de la UPG Ploiesti, cercetat in stare de arest la domiciliu, sub aspectul savarsirii a sapte infractiuni de luare de mita, sumele primite in schimbul promovarii unor examene totalizand aproximativ 45.000 de lei.

Anchetatorii arata ca in data de 3 septembrie, in timpul sesiunii de restante, lectorul universitar a acceptat de la un numar de 62 de studenti in anul I la Facultatea de Tehnologia Petrolului si Petrochimiei din cadrul UPG Ploiesti, promisiunea remiterii unor sume de bani cuprinse intre 350 lei si 700 lei, totalizand suma de 38.500 lei, in vederea promovarii examenelor la mai multe materii.

Trei zile mai tarziu, dupa sustinerea examenelor la o parte din materii, inculpatul a pretins si primit, din suma acceptata initial, un total de 17.150 lei, solicitand ca diferenta de bani de 20.350 lei sa-i fie remisa ulterior, in zilele de 6 sau 7 septembrie, cand urma sa fie sustinut examenul de restanta la Analiza matematica, spun procurorii.

"Totodata, la datele de 5 si 6 septembrie 2016, cu ocazia sustinerii examenului restant la disciplina Logica matematica si teoria multimilor, in scopul promovarii examenului, M.A.C. a primit de la 5 studente la Facultatea de Litere si stiinte, suma totala de 1.400 lei. De asemenea, in aceeasi zi, cu ocazia sustinerii examenului de restanta la Algebra liniara, geometrie analitica si diferentiala, cel in cauza a primit de la 4 studenti la Facultatea de Tehnologia Petrolului si Petrochimiei, suma totala de 2.000 lei (cate 500 lei de la fiecare), in vederea promovarii examenului", se precizeaza in comunicat.

Totodata, inculpatul este acuzat ca a mai primit de la doi studenti suma totala de 550 lei pentru promovarea unor examene de restanta.

Conform anchetatorilor, lectorul universitar a primit bani si in sesiunea de vara a anului universitar 2015-2016, fiind vorba despre suma totala de 2.000 lei pentru acordarea unor note de trecere la un examen.

"Tot in sesiunea de vara a anului universitar 2015-2016 din luna iunie 2016, respectiv in data de 26.06.2016, M.A.C. a pretins de la 3 studenti, prestarea de munci casnice la resedinta sa situata intr-o comuna din judetul Prahova, in schimbul promovarii examenului la disciplina Matematica, analiza matematica, din semestrul II, ulterior unul dintre studenti, deplasandu-se la resedinta acestuia unde i-a cosit iarba", se arata in comunicat.

In data de 5 septembrie, lectorul universitar a fost prins in flagrant de catre ofiterii Directiei Generale Anticoruptie- Serviciul Judetean Prahova, in timp ce primea suma de 17.150 de lei, dintr-un total de 38.500 lei, de la 62 de studenti pentru promovarea unui examen.

"Cu ocazia emiterii rechizitoriului de trimitere in judecata, procurorul de caz a dispus, totodata, clasarea cauzei fata de cei 62 studenti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de dare de mita, intrucat exista cauza speciala de neimputabilitate, precum si fata de celelalte persoane, intrucat in cauza sunt incidente cauze de nepedepsire privind denuntarea faptei", se mai arata in comunicat