Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant isi exprima dezamagirea fata de atitudinea publica manifestata in ultimele zile de presedinte, de premier si reprezentantii unor partide politice in legatura cu amendamentele privind majorarea salariilor din invatamant si solicita sa fie supusa spre aprobare in Camera Deputatilor si O.U.G. Nr. 14/2015 prin care s-au triplat salariile inaltilor demnitari, potrivit Agerpres.

"Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant isi exprima dezamagirea fata de atitudinea publica manifestata in ultimele zile de presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, de prim - ministrul Romaniei, domnul Dacian Ciolos, si de reprezentantii unor partide politice, ca urmare a amendamentelor aprobate de comisiile de munca si de finante ale Camerei Deputatilor privind majorarea salariilor personalului din invatamant in medie cu 15%, incepand cu data de 1 ianuarie 2017, precum si majorarea salariilor din sectorul sanitar, doua domenii vitale unde salariile sunt printre cele mai mici din sectorul bugetar.(...) Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant solicita public sa fie supusa spre aprobare in Camera Deputatilor si O.U.G. Nr. 14/2015 prin care s-au triplat salariile inaltilor demnitari, act normativ care nu a fost contestat de acestia, asa cum o fac acum cand s-a propus aceasta majorare necesara, decenta si sustenabila", afirma reprezentantii FSLI intr-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

Acestia precizeaza ca salariile personalului didactic din invatamant, mai ales ale celor la inceput de cariera, cu studii superioare, dupa ultima "majorare" prevazuta de OUG 20/2016, au ajuns la 1.100 lei net.

De asemenea, sindicalistii reamintesc ca FSLI s-a opus adoptarii OUG 20/2016, organizand un mars de protest in data de 1 iunie a.c. "la care au participat aproape 15.000 de manifestanti".

"Mai mult, nu trebuie uitat ca unul dintre angajamentele Guvernului Ciolos, la investire, a fost acela al elaborarii legii cadru de salarizare in sectorul bugetar-proiect de lege care nu este finalizat si supus dezbaterilor cu reprezentantii confederatiilor sindicale nici pana la acest moment! Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a sustinut, inca de la primele discutii purtate cu ministrul Muncii, domnul Dragos Pislaru, pe marginea actelor normative in domeniul salarizarii, necesitatea acordarii unei cresteri medii a salariilor personalului din invatamant, cel mai tarziu la data de 1 ianuarie 2017, crestere medie care ar permite eliminarea unora dintre inechitatile existente in prezent in salarizarea personalului din sistemul educational si de la care sa se poata pleca in elaborarea unei noi legi ￯ cadru de salarizare", se mai mentioneaza in comunicatul FSLI.

Reprezentantii federatiei subliniaza ca, in conditiile in care, la nivel guvernamental, nu s-au gasit solutii pentru rezolvarea inechitatilor de natura salariala existente in sectorul bugetar, in calitatea sa de for legislativ suprem, Parlamentul are indreptatirea de a adopta legi menite sa inlature disfunctionalitatile din salarizarea bugetarilor.

"Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant apreciaza atitudinea constructiva si bunele intentii de care au dat dovada pe parcusul celor peste sapte ore de dezbateri presedintii celor doua comisii, domnii Adrian Solomon si Viorel Stefan, punand in discutie amendamentele propuse de sindicatele din educatie la O.U.G. NR.20/2016, menite sa rezolve unele lacune si inadvertente din aceasta ordonanta. Avem speranta ca toti parlamentarii din Camera Deputatilor, care reprezinta interesele alegatorilor, vor da dovada ca au respect fata de salariatii celor doua domenii strategice de care depinde viitorul Romaniei si vor fi prezenti in Plenul Camerei Deputatilor pentru a vota pozitiv aceste amendamente", mai spun sindicalistii din invatamant.

Deputatii din Comisiile de buget, finante si de munca au aprobat, luni, mai multe amendamente la Ordonanta de Urgenta nr. 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevad majorarea salariilor mai multe categorii de personal.

Unul dintre amendamente se refera la sistemul sanitar si prevede ca, "incepand cu 1 decembrie 2016, sporurile si alte drepturi salariale specifice activitatii se vor calcula prin raportare la salariul de baza''.

Un alt amendament adoptat prevede ca, "incepand cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de baza ale personalului din invatamant existente in plata la data de 31 decembrie 2016 se majoreaza in medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educatiei si aprobate prin Hotarare de Guvern, in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a legii de aprobare a ordonantei".

Totodata, angajatilor din sistemul de asistenta sociala li se vor mari salariile in medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.

Deputatii Comisiei de munca si buget au aprobat si un amendament prin care cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul din aparatul propriu al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate se majoreaza cu 25% fata de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv incepand cu 1 decembrie 2017.

Incepand cu aceeasi data, salarizarea personalului din cadrul Caselor de Asigurari de Sanatate Judetene, a Municipiului Bucuresti si din cadrul Casei Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti se stabileste de la nivelul de 85% din salariile stabilite la nivel central pentru personalul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al presedintelui CNAS. Stabilirea nivelului drepturilor salariale ale personalului mentionat mai sus se aproba prin ordin al presedintelui CNAS, mai prevede amendamentul.

Ministrul Finantelor, Anca Dragu, anunta la inceputul acestei saptamani ca deficitul bugetar ar putea sa sara de 3% din PIB anul viitor, avand in vedere proiectul de crestere a salariilor pentru anumite categorii de bugetari, iar joi, ministrul Muncii preciza ca valul de modificari aduse Ordonantei de Urgenta nr. 20 referitoare la salarizarea in sectorul bugetar inseamna un impact bugetar suplimentar de 2,9 miliarde de lei net, iar amendamentele viitoare adauga alte 2 miliarde de lei.

Premierul Dacian Ciolos a declarat, miercuri, ca ideea de marire a salariilor, de a transmite evolutia economica si in marirea salariilor e un lucru necesar, dar a avertizat ca, daca acesta se face "populist si electoralist", trebuie explicat oamenilor ca li se risca viitorul, dar si viitorul economiei.

"Da, avem nevoie in perioada urmatoare sa facem ca evolutia economica buna a Romaniei sa fie resimtita si in nivelul de trai al romanilor, dar daca nu facem asta cu decizii responsabile riscam sa repetam istoria si dupa o perioada de crestere economica sa ajungem din nou la probleme. De aceea, cred ca ideea de a mari salariile (...) de a transmite cresterea economica si in evolutia salariilor e un lucru necesar, dar, daca acest lucru se face in mod populist si doar electoralist, cred ca trebuie sa le explicam oamenilor ca prin asta le riscam viitorul si riscam viitorul economiei Romaniei", a afirmat Ciolos, la Consiliul National al PNL.

La randul sau, presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri cu privire la legea referitoare la majorarile salariale ca este greu de spus ca poate fi de acord cu astfel de prevederi votate de Parlament pe "ultimii doi metri" inainte de alegeri.

"Este greu de spus ca poti sa fii de acord cu majorari votate asa, nici pe ultima suta de metri, pe ultimii doi metri inainte de alegeri. Mie mi se pare ca Parlamentul a ajuns intr-o zona populist-electoralista unde nu ar trebui sa ajunga. Pe de alta parte, pot sa-i inteleg foarte bine pe oameni ca vor sa fie bagati in seama, vor sa fie ascultati si sindicatele vor sa vina sa ceara cresteri salariale. Aceste lucruri trebuie foarte bine cantarite. Nu putem pausal sa spunem ca unii sau ceilalti nu au dreptate, de aceea este nevoie ca astfel de lucruri sa fie bine judecate, bine chibzuite si de aceea am facut recomandarea mai demult ca in aceste ultime zile ale Parlamentului sa nu discute la viteza foarte mare chestiuni care este bine sa se discute intr-un mod asezat', a spus seful statului.