Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a declarat, joi, ca sunt acordate beneficii salariale nu doar oamenilor care au nevoie de ele, ci si celor care "lancezesc si sunt trantori", scrie News.ro. Pislaru a criticat si amendamentele la ordonanta privind legea salarizarii, prin care salariile ar creste incepand din luna decembrie.

Dragos PislaruFoto: Agerpres

"Noi dam beneficii oamenilor care au nevoie si trebuie sa primeasca, dar dam si altor oameni, care stau si lancezesc si sunt trantori in sistem. Dam, in acelasi timp, servicii la o calitate care este abominabila si lucrurile astea trebuie sa se schimbe. Asta vreau sa fac. Vreau sa vad masurile active, ca duc la crearea de locuri de munca, sa vad inspectia sociala ca credibilizeaza sistemul si vreau sa vad ca legea salarizarii unitare la care lucram sa putem avea un proiect credibil, sa poata toata lumea din sectorul public sa vada cum, in cinci ani de acum incolo, pana in 2021, sa le poata creste cu 30 la suta salariul, astfel incat toata lumea sa fie multumita", a declarat ministrul Muncii, Dragos Pislaru.

Demnitarul a criticat amendamentele la OUG 20/2016 privind legea salarizarii bugetarilor, prin care salariile ar creste incepand din luna decembrie.

"Atunci cand ignori orice avertisment care iti spune ca o cheltuiala de personal trebuie fazata ca sa ne-o putem permite, in acel moment trebuie sa iti asumi suspiciunea si, de data asta, cred eu, intemeiata, ca este vorba de pomana electorala. Planul pe care l-am pus pe masa inca din vara a fost crestere salariala de 30 la suta pana in 2021. Este mai mult decat ofera PSD acum si este mai rezonabil si mai normal", a declarat Pislaru.

Ministrul Muncii a raspuns, miercuri, intr-o declaratie pentru News.ro, criticilor Rovanei Plumb referitoare la faptul ca impactul majorarilor salariale din sanatate si educatie ar fi mai mic decat spun guvernantii, clarificandu-i acesteia "cateva lucruri de matematica elementara", care "nu tin decat de a face niste insumari".

In ceea ce priveste faptul ca Plumb l-a numit "tehnocrat arogant", ministrul a precizat ca acestea sunt lucruri care nu fac cinste unui parlamentar sau "unui politician care se considera vizionar si guru in economie".

"Impactul de 4,85 miliarde, care a fost calculat de Ministerul de Finante, este, asa cum am spus, pe cresterea masei salariale. Impactul care se poate calcula net cu efect direct in deficitul bugetar este prin a lua in calcul pe parte de venituri, cam 40 la suta, in medie, si asta inseamna ca, per total, impactul net este 2,9 miliarde de lei. Acest impact aditional, de 2,9 miliarde de lei, care este din start mai mare decat tot bugetul alocat initial OUG 20, daca se adauga la cele 2,6 miliarde, care erau in OUG 20, ne dau 5,5 miliarde de lei. Deci indiferent de cum faci acest calcul, nu poate sa iti dea valoarea care este vehiculata de doamna Plumb, de impact total de patru miliarde, de unde rezulta ca din start discutam de 1,5 miliarde pe care doamna Plumb, cu expertiza sa in economie, nu le ia in calcul", a spus Dragos Pislaru in replica la afirmatiile deputatului PSD Rovana Plumb, fost ministru al Muncii, conform carora majorarile salariale din educatie si sanatate decise marti de comisiile parlamentare au un impaxct bugetar de numai 1,8 miliarde de lei, iar majorarile sunt sustenabile din punct de vedere bugetar.