Digitalizarea va contribui la reducerea coruptiei, iar interactiunea dintre stat si cetatean va deveni mai simpla si mai ieftina prin intermediul acestor solutii, a afirmat, joi, presedintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

"Este evident ca digitalizarea va contribui la reducerea coruptiei, iar acesta este poate cel mai important avantaj pe termen scurt. A face politica inseamna, bineinteles, a interactiona cu cetateanul, insa a face administratie publica pentru cetatean inseamna ca fiecare cetatean sa fie respectat odata ce nimeni nu mai este personal favorizat. In acest sens, prin solutii digitale, interactiunea dintre stat si cetatean va deveni mai simpla, mai ieftina si mai apropiata de logica normala a parteneriatului. Cheia dezvoltarii noastre sta in regandirea relatiei dintre stat si cetatean", a declarat seful statului, la deschiderea Forumului International Romania Digitala - Industria 4.0, care este organizat la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, digitalizarea nu este doar un mijloc de crestere a productivitatii in industrie sau in agricultura, ci si un instrument pentru politici publice mai eficiente in beneficiul cetateanului.

"Conform Indicelui economiei si societatii digitale 2015, indice elaborat de Comisia Europeana, Romania se afla pe penultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste serviciile publice digitale. In prezent, un procent foarte mic din populatie completeaza formulare online. In acest context, deloc satisfacator, am agreat impreuna cu Guvernul sa fie elaborat un cadru strategic pentru accelerarea procesului de digitalizare. Asa a luat nastere Manifestul pentru Romania Digitala, ca document de viziune si angajament ce trece dincolo de politica si de mandate, astfel incat, in plan programatic, Romania digitala sa insemne, pe de o parte, o administratie publica aflata in slujba cetateanului, care sa ofere servicii accesibile in mod transparent, printr-o simpla apasare de tastatura, atat pentru romanii din tara, cat si pentru cei din diaspora. Pe de alta parte, un vector de inovatie si un furnizor de solutii in tehnologia informatiei, securitate cibernetica, tehnologie pentru orase inteligente, care sa aduca beneficii directe si imediate la nivelul cetateanului", a spus Iohannis.

Presedintele a amintit ca, in prezent, se discuta mai mult decat oricand despre transparenta si despre simplificarea prezentei statului in viata cetateanului si in functionarea mediului de afaceri.

"Insa, nu este suficient sa existe tehnologiile adecvate pentru ca administratia publica sa fie una transparenta. Trebuie ca si administratia sa inteleaga acest sens al schimbarii si sa se puna, si prin tehnologia digitala, la dispozitia cetateanului. Este esential ca cetateanul sa poata sa cunoasca ceea ce se intampla cu bugetele publice, cu impozitele pe care le plateste, cum sunt luate deciziile care il privesc si care este eficienta cheltuirii banului public. Acestea sunt lucruri normale intr-o democratie si intr-o economie de piata. Acum, digitalizarea ne va permite sa grabim pasul acestei normalitati, acestei normalizari", a adaugat seful statului