Antonina Radu si George Matei, ofiterii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti-Ilfov, care ar fi trebuit sa sanctioneze neregulile constatate in clubul Colectiv, nu au inteles importanta prevenirii unor situatii de urgenta, potrivit rechizitoriului prin care cei doi au fost trimisi in judecata de procurorii DNA, informeaza DNA.

"Cei doi inculpati au ignorat cu desavarsire menirea lor de reprezentanti ai autoritatii statului si prin neindeplinirea cu buna stiinta a indatoririlor, dar si prin indeplinirea unor activitati contrare acestor indatoriri. Actionand cu nepasare si indiferenta, au creat o stare de pericol permanenta asupra persoanelor fizice care au frecventat clubul Colectiv din Bucuresti, avand drept urmare pierderea de vieti omenesti si vatamari grave ale integritatii si sanatatii multor persoane, implicand costuri uriase din partea persoanelor si a statului, totul si pentru ca cei doi inculpati ofiteri nu au inteles rolul important al prevenirii unor situatii de urgenta, dezastruoase, prevazute si reglementate expres in actele normative", se arata in rechizitoriu.

Procurorii au apreciat ca functiile detinute de inculpati - inspectori de prevenire in cadrul ISU Bucuresti-Ilfov - implicau in primul rand respectarea si aplicarea legii, sustinerea interesului public si punerea in prim plan a sigurantei cetatenilor.

"Inculpatii au actionat insa total opus acestor obligatii si prin actiunile lor nu au facut nimic altceva decat sa asigure posibilitatea obtinerii de catre SC Colectiv Club SRL Bucuresti a unui profit comercial, retinut in cauza ca fiind un folos necuvenit, prin desfasurarea unor activitati in afara cadrului legal, si sa creeze premisele unei stari de pericol ale carei consecinte s-au dovedit dezastruoase si au zguduit intreaga comunitate interna si internationala", se precizeaza in rechizitoriu.

Conform aceleiasi surse, modul in care au actionat inculpatii a fost de natura sa creeze un sentiment general de insecuritate sociala. Consecinta a fost o alterare a increderii in posibilitatea pompierilor de a oferi cetatenilor garantia ca pot trai in siguranta si ca au libertatea de a alege locurile pe care vor sa le frecventeze, fara teama ca vietile le sunt puse in primejdie.

Procurorii militari din DNAau anuntat vineri ca dispus trimiterea in judecataa popierilor Antonina Radu si Petrica George Matei pentru abuz in serviciu si uzurpare a functiei, daca funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit in dosarul incendiului din Clubul Colectiv.