Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, marti, ca din anul 2002, cand exista un cadru legislativ foarte clar, si pana la finalul lui 2015 au fost trimise in judecata numai 16 persoane pentru rasism si xenofobie, transmite Agerpres.

Raluca PrunaFoto: Agerpres

"Este foarte putin intr-o tara in care, sigur nu mai avem partide extremiste in Parlament, (...) avem insa miscari din acestea promovate de partide politice parlamentare, care nu sunt ele insele extremiste, dar care promoveaza, as indrazni sa spun, tehnocrata fiind, intr-un mod extremist, valorile traditionale. Si eu imi notasem despre aceste incercari de a justifica prin atasamentul la valori traditionale respingerea dreptului fundamental al altcuiva, de exemplu, la casatorie pentru toata lumea", a afirmat Pruna, la dezbaterea "Extremismul de dreapta si instigarea la ura. Abordari politice, legale si administrative".

De asemenea, ea a criticat anumite manifestari publice prin care se neaga existenta Holocaustului.

"Ca sa raspund intrebarii 'este Romania o insula ferita, este un spatiu in care nu exista iliberalism'? Probabil ca nu, pentru ca, nu mai tarziu de 2012, un senator din aceasta tara, nici macar n-a facut un lucru foarte subtil, a facut pur si simplu afirmatia, in spatiul public, ca Holocaustul in Romania nu a existat. (...) Deci suntem intr-un context in care, in timp ce in Europa lumea, sa spunem, incearca sa identifice forme mai subtile de xenofobie si de rasism, suntem in situatia in care in Romania, repet, in 2012, cineva incalca art. 6 din aceasta ordonanta daca nu ma insel si dupa stiinta mea nu stiu sa fi existat consecinte penale", a declarat Raluca Pruna.

Ministrul Justitiei a opinat ca niciodata nu este destul sa se discute despre astfel de fenomene, deoarece nicio societate nu este o insula ferita de fenomene rasiste, de xenofobie si de respingerea celuilalt.

Prezent la dezbatere, analistul politic Cristian Pirvulescu a aratat ca discutia despre extremism si instigarea la ura are loc intr-un moment cum nu se poate mai potrivit.

"Nu cred ca era un moment mai potrivit sa reflectam asupra acestui subiect decat acesta. Suntem cu o saptamana inaintea alegerilor prezidentiale americane, probabil cele mai importante alegeri prezidentiale din America, cu impact asupra situatiei mondiale de dupa al Doilea Razboi Mondial. Daca in America, data ca exemplu al democratizarii, un candidat care promoveaza incitarea la ura, discursul bazat pe ura, ar putea deveni presedintele Statelor Unite, de ce ne-am mai mira ca in aceasta stranie Europa lucrurile s-ar putea intampla la fel", a spus Pirvulescu.

Potrivit acestuia, daca e sa privim harta politica a Europei, a miscarilor politice extremiste, am putea spune ca Romania este o insula linistita.

"Nu avem partide extremiste. Nu avem iliberalism, precum in Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia. Constatam ca aceste tendinte iliberale exista si la vecinii nostri din Bulgaria, ca sa nu mai vorbim despre Turcia si Rusia, care par sa fie promotoarele acestui model. (...) Iliberalismul este o problema pe care trebuie sa o abordam in Romania cu foarte multa atentie", a afirmat analistul.

El a aratat ca, desi este un concept ce pare sa fi fost lansat de Viktor Orban, in 2014, iliberalismul ii apartine lui Fareed Zakaria, care in 1998 a scris un articol intitulat "Iliberal Democracy"."Iliberalismul confunda democratia cu alegerile. Orice rezulta din alegeri este democratic. Deci, daca Vladimir Putin este votat prin alegeri, atunci este democrat. (...) Alegerile rezolva problema si suveranitatea nationala imputerniceste un ales sa ia orice directie doreste natiunea respectiva. Si, daca directia este impotriva drepturilor si libertatilor omului, atunci asta este vointa nationala", a explicat Cristian Pirvulescu.

El a facut o comparatie cu situatia dintre cele Doua Razboaie Mondiale. "Asa s-a intamplat si intre cele Doua Razboaie Mondiale si asa Hitler a putut ajunge la putere, respectand regulile statului de drept, in urma alegerilor. Asa se poate intampla si astazi. Si este Romania ferita? Este Romania o insula? Daca verificam valorile pe care democratia iliberala le presupune, o sa vedem ca Romania freamata de iliberalism. Ca avem in Romania miscari iliberale puternice, care urmaresc sa combata, pe planul dezbaterii publice, valorile democratice, statul de drept, libertatile in special", a explicat Cristian Pirvulescu.

Analistul sustine ca Romania nu s-ar afla intr-un moment propice democratiei, ci din contra. "Suntem intr-un moment in care trei milioane de oameni au semnat pentru modificarea Constitutiei intr-un sens restrictiv, iar Curtea Constitutionala a considerat ca dreptul la familie nu este un drept fundamental al omului, nu este nici macar un drept compozit din care dreptul fundamental al omului ar face parte. Deci, desi articolul vizat face parte din capitolul Drepturi fundamentale, el poate fi supus revizuirii prin referendum. Iar clasa noastra politica, cu curajul pe care i-l recunoastem, a cedat imediat in fata presiunilor acestei multimi", a subliniat Pirvulescu.

Dezbaterea a fost organizata de Institutul Friedrich Ebert Stiftung si i-a mai avut ca invitati, printre altii, pe ambasadorul Republicii Federale Germania in Romania, Werner Hans Lauk, pe consilierul prezidential Andrei Muraru si directorul Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel".