Fostul sef al statului Traian Basescu si sotia sa, Maria, vor depune joi juramantul ca cetateni moldoveni, evenimentul urmand sa aiba loc, la ora 16.00, la Ambasada Republicii Moldova la Bucuresti, informeaza News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Domnul Basescu este 'constrans' de doua termene: primul este legat de legislatia Republicii Moldova care prevede ca, daca in termen de sase luni persoana nu depunde juramantul, ea pierde dreptul de a obtine cetatenia, iar al doilea termen este legat de alegerile prezidentiale la care dansul a declarat ca intentioneaza sa participe", a declarat ambasadorul Republicii Moldova, Mihai Gribincea.

Ulterior, familia Basescu va trebui sa depuna actele pentru a obtine pasapoartele moldovenesti.

Juramantul fostului presedinte al Romaniei vine in contextul in care in Republica Moldova au loc alegeri prezidentiale, in turul doi urmand a se confrunta socialistul Igor Dodon si pro-europeana Maia Sandu.

Traian Basescu a afirmat luni ca, in turul al doilea, care se va desfasura in 13 noiembrie, Maia Sandu va obtine 53% din voturi, iar Republica Moldova va ramane Pro-Europa si Pro-Romania.

De altfel, el doreste sa voteze in turul al doilea al prezidentialelor din Republica Moldova.

"Nu am votat (in primul tur - n.r.), pentru ca inca nu am depus juramantul pentru ca domnul Dodon, acest domn prorus, a atacat la Curtea Constitutionala a Republicii Moldova decretul prin care presedintele Timofti mi-a acordat titlul de cetatean. Saptamana trecuta a judecat Curtea Constitutionala, a respins plangerea acestui Dodon si asta inseamna ca in turul doi voi vota pentru Maia Sandu", a spus fostul sef al statului luni seara, la B1 TV.

Fostul presedinte Traian Basescu declara, in 24 iulie, la Digi 24, ca nu este inca cetatean al Republicii Moldova pentru ca nu a depus juramantul si urmeaza "sa vada" daca va mai face acest pas.