Am vrut sa facem mariri de salarii cu cap, gandite, care sa rezolve disfunctionalitati de tratament intre diferite categorii de angajati, altfel riscam sa ajungem in aceeasi situatie ca in 2010, cand s-au votat majorari consistente ce nu au putut fi aplicate, a declarat premierul Dacian Ciolos la Adevarul Live, spunand ca masurile votate de Parlament in ultimele luni echivaleaza au un impact de 9 mld lei asupra bugetului.

Dacian CiolosFoto: Guvernul Romaniei

"Amintiti-va de 2010. Legea 284 a salarizarii care, la fel, a fost votata cu mariri foarte consistente care nu s-a putut aplica apoi. Riscam sa ajungem in aceeasi situatie cu lega salarizarii unitare daca ea va fi vreodata votata", a afirmat premierul.

Reamintim ca tot in 2010 a avut loc taierea salariilor bugetarilor cu 25% si majorarea TVA din cauza acumularii unor deficite bugetare uriase in anii de boom economic.

"Din perspectiva bugetara, din ce-mi spunea doamna ministru de Finante, din tot ceea s-a votat in ultimele luni in pregatirea campaniei electorale, asa cum, din pacate, ne-a obisnuit Parlamentul - inainte de alegeri voteaza in toate directiile mariri de salarii fara calcule bugetare consistente - s-au cam adunat in jur de 9 miliarde de lei, deci peste un procent din produsul intern brut, care sunt impartite in diferite directii", a acuzat seful executivului.

"E un impact bugetar care inseamna sau cresterea deficitului - ceea ce ar fi catastrofal pentru Romania - sau, daca nu, daca vrem sa tinem limitele deficituluisi - si aici e putin o situatie greu de inteles ca, cu o crestere economica atat de consistenta trebuie sa facem un deficit atat de mare - dar un deficit atat de mare inseamna reducerea investitiilor", a spus Ciolos.

In privinta celor peste 100 de taxe scoase in parlament la initiativa PSD, premierul a explicat ca nu este de principiu impotriva unei astfel de masuri, in conditiile in care si guvernul sau a facut astfel de simplificari fiscale.

Totusi, a explicat Ciolos, dintre cele eliminate erau si unele care nu trebuiau eliminate pentru ca poate afecta functionalitatea unor institutii publice.

Dacian Ciolos a spus ca ar dori sa mentina intr-un viitor executiv pe unii ministri actuali, daca acestia vor fi sustinuti si de partide.

￯Sunt niste oameni care au inceput niste reforme in domeniile lor, care au inteles bine domeniile in care activeaza si pe care i-as propune si intr-un viitor guvern￯, a declarat Ciolos, precizand ca vor avea nevoie de sustinerea partidelor.