Romania nu trebuie sa incerce sa recupereze decalajul pe care il are fata de tarile vecine in domeniul horticulturii, ci sa incerce sa inoveze si sa aiba curajul de a face lucruri pe care altii nu le-au facut, a afirmat premierul Dacian Ciolos, luni, la inaugurarea Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei (ICHAT), al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, informeaza Agerpres.

Dacian CiolosFoto: Hotnews

"Nu trebuie sa ne punem problema cum sa recuperam decalajul, ci cum sa trecem intr-o noua etapa. Nu cred ca mai trebuie sa ne luptam cu aceleasi instrumente pentru a recupera acest decalaj, ci trebuie sa inovam, trebuie sa gasim noi modalitati prin care sa putem produce folosind toata disponibilitatea tehnologica din momentul de fata si sa avem chiar curajul sa facem lucruri pe care altii nu le-au facut. Cred ca in felul acesta putem progresa si noi si sa cream valoare adaugata, dar in acelasi timp putem contribui si la evolutia in acest domeniu", a afirmat premierul, in fata specialistilor de la USAMV si a invitatilor la acest eveniment.

Dacian Ciolos le-a recomandat celor de la USAMV Cluj-Napoca sa incerce sa beneficieze si de aportul unor alte industrii, mentionand domeniul IT, prin care Cluj-Napoca este recunoscut la nivel national.

"Eu cred ca generatiile viitoare de dezvoltare economica in toate domeniile nu vor putea trece pe langa aportul domeniului IT. Aveti la Cluj un potential extraordinar in acest domeniu. Vorbim deja de o industrie - industria 4.0, industrii care se bazeaza pe tehnologii de varf, pe tehnologia numerica. Sunt convins ca si in agricultura, in sectorul agro-alimentar, in stiintele vietii in general este un sector care poate sa revolutioneze acest domeniu. (...) Ceea ce v-as indemna eu este sa nu va ganditi cum putem recupera decalajul in horticultura, legumicultura, pomicultura - de exemplu decalajul fata de Polonia sau tari vecine, ci cum putem face altceva decat au facut ei si de aceea va dadeam aceasta sugestie, de conlucrare cu domeniul IT, dar cu siguranta pot fi si altele", a subliniat premierul.

Dacian Ciolos a adaugat ca este important ca o investitie ca cea de la Cluj-Napoca sa se regasesca in cel mai scurt timp "in camp".

"Ceea ce veti face aici, la fel cum ceea ce se intampla si in alte universitati de stiinte ale vietii din tara, ar trebui sa contribuie la relansarea cercetarii agricole, cercetarii agronomice romanesti, la relansarea cercetarii in domeniul stiintelor vietii. Avem nevoie, mai ales, pentru ca potentialul pe care-l avem in domeniul agriculturii, sectorului agroalimentar, sa poata fi valorificat, avem nevoie sa trecem intr-o noua etapa a dezvoltarii agriculturii si in special a horticulturii.(...) E foarte important, din punctul meu de vedere, ca aceasta investitie, dincolo de aportul didactic si educational pe care il aduce, sa se regaseasca cat mai repede in camp, in productia pe care o scoatem in domeniul horticol", a mentionat Ciolos.

Premierul si-a exprimat speranta ca aceasta investitie va fi una care va depasi ca si beneficii limitele Clujului.

USAMV Cluj-Napoca a inaugurat luni Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei, investitie cofinantata prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice", un proiect in valoare totala de 50 de milioane de lei, din care peste opt milioane de lei au reprezentat partea de cofinantare a universitatii, iar diferenta fonduri europene.