Filiala Federatiei Sanitas din Timis nu a adunat semnaturile necesare pentru declansarea grevei astfel ca niciun angajat din spitalele din judet nu este luni in greva. In judetul Brasov, este greva in sapte unitati medicale, singurele in care s-au strans semnaturile pentru protest, scrie news.ro.

Liderul Sanitas Timis, Livius Carstea, a declarat luni dimineata, pentru News.ro, ca pentru organizarea unei greve generale ar trebui suspendat contractul colectiv de munca.

"Ca sa produci o greva generala, trebuie sa indeplinesti mai multe conditii legale. In primul rand, un numar de semnaturi de cel putin 50 la suta plus unu din membrii de sindicat si in al doilea rand sa nu ai un contract colectiv la nivel de unitate, pentru ca asta ar impiedica. Pe perioada grevei trebuie suspendat contractul colectiv de munca", a spus Carstea.

Sindicatul Sanitas Timis nu a adunat numarul de semnaturi necesare pentru declansarea grevei generale.

"Numarul total de semnaturi la Timis este de 2.223, contabilizate spre sfarsitul saptamanii trecute. Din aceste semnaturi, 1.041 sunt ale nemembrilor de sindicat. Noi am lasat la latitudinea oamenilor, membri si non-membri, sa semneze aceste liste, care sa ne dea posibilitatea declansarii unui conflict de munca, in conditiile in care am crezut ca aceasta masa reprezentata de personalul TESA se va si inscrie in sindicat si atunci poti sa declari, cu acestia, greva generala. Nu s-au inscris in sindicat decat vreo sase, la nivel de judet, motiv pentru care nu intrunim conditiile legii de 50 la suta plus unu. Avem contractul colectiv de munca la nivel de unitate, in vigoare pana la 31 decembrie, iar pe perioada grevei, legal, ar trebui sa suspenaam acest contract, ceea ce nu ne putem permite", a mai spus liderul de sindicat.

In Timis, Sanitas are 4.200 de membri.

In judetul Brasov este greva in sapte unitati medicale, dintre care trei din municipiul Brasov.

Potrivit liderului Sanitas Brasov, Paul Negoescu, s-au strans semnaturi pentru greva la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov, la Spitalul de Boli Infectioase si la Maternitate. In judet au semnat pentru greva angajati de la spitalele din Predeal, Fagaras, Rupea si Zarnesti.

In niciuna din unitatile medicale nu protesteaza, insa, toti angajatii. Paul Negoescu declarand ca oamenii nu pot fi scosi in strada cu forta.

Aproape 82.000 de angajati din sistemul sanitar au intrat, luni, in greva generala, in conditiile in care nu au ajuns la o intelegere cu autoritatile privind revendicarile legate de legea salarizarii unitare, a anuntat prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, intr-o conferinta organizata la Spitalul de Urgenta Floreasca. El a precizat ca, in perioada grevei generale, doar o treime din angajati asigura serviciile medicale.