Un numar de 30 de raniti din Colectiv au nevoie de operatii pe cicatrici, interventiile putand fi facute abia acum, la un an de la incendiu, au declarat, duminica, reprezentantii Asociatiei Colectiv GTG 3010, citati de News.ro.

Eugen Iancu, presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010 si Catalin Scanteie, unul dintre supravietuitorii tragediei in care au murit 64 de tineri, au explicat, duminica, in cadrul unei conferinte de presa, in ce stare sunt acum ranitii din Colectiv.

"Nevoie de tratamente vor fi pe termen lung. De-abia acum incep operatiile. Sunt 30 de raniti ce au nevoie de operatii pe cicatrici, de dezlipirea degetelor, sunt cazuri unde sunt grefe aplicate si au gen laba de gasca, niste membrane, sunt proteze de pus, operatii estetice. Unele se pot face abia dupa un an, un an si jumatate, cand pielea este bine cicatrizata. Mai sunt operatii faciale de facut", au declarat reprezentantii Colectiv GTG 3010.

Ei au precizat ca ranitii vor beneficia de decontrarea cheltuielilor cu tratamentul medical din partea Ministerului Sanatatii si in anii 2017 si 2018 si vor avea insotitorii drept ajutor.

Intrebati ce planuri au in legatura cu sistemul medical si spitalele de arsi, reprezentantii asociatiei au spus ca doresc sa se implice in construirea unor astfel de unitati sanitare.

"Promisiuni sunt de construire a trei spitale regionale cu fonduri europene si doua in Bucuresti in parteneriat public-privat. Eu astept sa le vad cuprinse in bugetul de anul viitor si atunci voi fi, sa zic asa, multumit cumva ca se fac primii pasi. Noi dorim sa ne implicam in constructia unui astfel de spital", a spus Eugen Iancu, la conferinta de presa care a precedat ultima serie de concerte caritabile din cadrul "Colectiv #3010 Festival".

Pe 30 octombrie 2015, formatia rock Goodbye to Gravity isi lansa cel de-a doilea album, ¬Mantras of War¬, printr-un concert in Colectiv. In urma incendiului care a izbucnit in clubul bucurestean si-au pierdut viata patru dintre cei cinci membri ai trupei, alaturi de jurnalisti si fani.

In afara celor 64 de tineri decedati, peste 160 de oameni au fost raniti in incendiu.